Waters of Health -hanke löysi ensimmäiset mikromuovit Näätämö-joen ja Inarijärven erämaisista ekosysteemeistä

IMG_4764

Waters of Health -hanke on Pohjoismaiden ympäristörahoitusrahaston tukema kaksivuotinen seurantahanke, joka on tunnistanut ensimmäiset mikromuoviesiintymät erämaisilla Näätämöjoen ja Inarijärven vesistöillä. Lisäksi saatiin seurattua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kyttyrälohen leviämistä Venäjällä, Norjassa ja Suomessa.

(Tässä tiedotteessa keskitytään mikromuovituloksiin. Hankkeen koko loppuraportointi on englanniksi täällä.)

Matkalla muovimittauksiin Näätämölle.

Matkalla muovimittauksiin Näätämölle.

Hankkeen työryhmä on julkaissut ensimmäiset tulokset mikromuovimittauksista. Kaikenkaikkiaan kahdeksalla kontrollipisteellä mitattiin mikromuoveja. Seurannassa oli mukana Näätämöjoen valuma-alueen eri jaotus Sevettijärveltä ja Vainosjoelta pääuomalle, sekä Inarijärven läntiset osat. Korkeimmat arvot löytyivät Inarijärveltä (mittauspiste 1) ja Vainosjoen osavaluma-alueelta Näätämöltä:

1

Mikromuovien löytyminen Näätämön valuma-alueelta ja Inarinjärveltä.

(c) Waters of Health, 2021

 

Mikromuovien suhteellinen ja keskimääräinen koko:

2

 

 

 

 

 

Näytteiden suhteellinen koko näytealueilla:

3

 

 

 

 

 

 

 

 

Muovityypeiksi näytteissä tunnistettiin

  • polypropyleeni (PP) (49,4%)
  • polyetyleeni (PE) (24,8 %)
  • polyetyleeni terephthalaatti (PET) (18,6 %). 

Yleisesti voidaan todeta, että on erittäin huolestuttavaa, että erämaisista vesistöistä, kuten Näätämö-joen valuma-alueelta löytyi nyt ensi kertaa laajasti mikromuovia. Tutkimus osoittaakin, että seurantatoimet olivat erittäin tarpeellisia. Muovijätteen torjunta onkin otettava vesiensuojelun kärkitoimeksi vesistöillä. 

Hankkeen kokonaismikromuovitulokset julkaistaan sedimenttinäytteineen syksyllä 2021.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.