Toiminta

Linnunsuo uudistuu 2020-2021: Liikkumisessa oltava erityistä varovaisuutta

DCIM100MEDIADJI_0230.JPGLinnunsuolla on jo nyt maaliskuussa vieraillut yli 100 ihmistä 2020! Lintu- ja luontokohde palvelee lähikohteena tänäkin vuonna, 2019 alueella vieraili yli tuhat ihmistä. Laavut, tornit ja alueet ovat vapaassa käytössä. 

Vuonna 2020 kosteikon vesipinta-ala laajenee yli 50 hehtaaria ja sinne tulee kuusi uutta allasta. Rakennustöitä toteutetaan halki vuoden.

ALUEELLA LIIKKUMINEN OMALLA VASTUULLA – erityisesti uusille valleille ei saa mennä, ne ovat rakennusteknisesti kesken. 

Seuraa www.lumi.fi ja www.selkie.fi ohjeita.

Alkavaan kauteen myös muistutus paloturvallisuudesta – tupakointi kielletty, ja tulet ainoastaan laavulla.

Nyt jo maaliskuussa 2020 alueelle on ajanut hetken avoimista porteista LINTUHARRASTAJIA. Alueella on paljon raskasta liikennettä ja kaivurityöskentelyä. AUTOT ON JÄTETTÄVÄ EHDOTTOMASTI PARKKIALUEELLE.

Linnunsuon ylläpitoa voi tukea! OSK Lumimuutoksen toimintaa voi avustaa, tai talkoilla Linnunsuolla.

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Kuivasjärvi -hankkeen suunnittelu edennyt hyvin

Railo Kuivasjärvellä, maaliskuu 2020.

Railo Kuivasjärvellä, maaliskuu 2020.

On maaliskuu ja ennätyslämmin talvi. Kuivasjärvellä oli 18.3.2020 n. 21 cm jäätä. Sitä kuitenkin oli, pilkkijätkin olivat jäällä. Pajaniemestä järven poikki kulkee railo. 

Talvi on kulunut työryhmällä ahkeran suunnittelun parissa, ja ensimmäiset maanomistajakontaktoinnit ja alustavat sopimukset on saatu maaliin. Vesiensuojelurakenteiden toteuttaminen alkaa heti, kun säät antavat myöden. Kaiken kaikkiaan Landscape Rewilding-ohjelman ja ELY-keskuksen yhteinen valuma-aluekunnostus kestää ainakin vuoteen 2021. Toimenpiteitä tulee vuoden 2020 aikana Vatajajoen osavaluma-alueelle sekä Lokaluoman suuntaan.

railo2

Korona-viruksen aiheuttamien poikkeustoimien takia Pro Kuivasjärvi ry:n vuosikokousta arvioidaan vappuna. Yleisestä kokouksesta tiedotetaan täällä, sähköpostissa ja muualla vapun jälkeen, kun on selvillä toimintavaihtoehdot.

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Mestari-Kisälli -ohjelma vahvistaa uskoa ammattikalastukseen muutoksen keskellä

Puruveden nuotalla, 2017.

Puruveden nuotalla, 2017.

OSK Lumimuutos yhteistyössä Kesälahden kalasataman kanssa on osallistunut uuteen Mestari-Kisälli -kalastajakoulutusohjelmaan elokuusta 2019. Mestari Tero Mustonen on ohjannut kisälli Lauri Hämäläisen harjoittelua johon on kuulunut nuottausta, talviverkkokalastusta, rysäpyyntiä, verkkojen tekoa, eri kalaruokien valmistusta ja kalojen myyntiä ympäri Itä-Suomea. 

Säämuutokset ovat aiheuttaneet paljon ongelmia tänä talvena nuottaukselle ja talvikalastukselle. OSK Lumimuutos on toteuttanut yhteistyökumppaneidensa kanssa mestari-kisälli -ohjelmasta ja talven vaikutuksista englanninkielisen videon ja multimedia -materiaalin, jota jaetaan esimerkiksi Euroopan pienammattikalastajaliiton ja muiden verkostojen kautta. Materiaali on esillä alla.
Fishing for the Future
 

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Uusi raportti esittlee Ahvenanmaan Sundin paikallista tietoa

Ahvenanmaan maakuntahallitus aloitti yhteistyön Lumimuutoksen kanssa 2018.

Ahvenanmaan maakuntahallitus aloitti yhteistyön Lumimuutoksen kanssa 2018.

Osuuskunta Lumimuutos on yhdessä Ruotsin Luonnon monimuotoisuus -keskuksen (SLU/ Centrum för biologisk mångfald) kanssa toteuttanut Ahvenanmaalla Sundin kunnan sosiaalisten, kulttuuristen, taloudellisten ja ekologisten arvojen kartoituksen Ahvenanmaan maakuntahallitukselle. 

Kartoitus toteutettiin vuoden 2019 aikana Sundin asukkaiden kanssa työpajojen, haastattelujen ja kenttätyön muodossa. Kartoitus tuo esille kunnan asukkaiden tietoa oman kotiseudun luontoarvoista sekä niistä mahdollisuuksista, haasteista ja konflikteista, joita kestävä resurssien hallinta kunnassa mahdollisesti tuo mukanaan.

Bomarsundin linnake

Bomarsundin linnake

Kartoitus esittelee myös ehdotuksia tulevaisuuden yhteistyölle Sundin asukkaiden ja Ahvenanmaan maakunnan hallituksen välillä.

OSK Lumimuutoksesta tutkimuksessa mukana oli maantieteilijä Johanna Roto.

Kartoitus on luettavissa ruotsiksi Ahvenanmaan maakunnan hallituksen kotisivulla (ruotsiksi).

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Suomen Luonto arvostaa Eero Murtomäen Kuikka-kirjaa

Suomen Luonto -lehti pitää OSK Lumimuutoksen kustantamaa Kuikanhuudon kuulumalta-teosta esillä uusimmassa numerossaan.

kuikkaArviossa todetaan, että kirja on ”Murtomäkeä parhaimmillaan”, ”ikääntynyt kynä ei ole pehmennyt hitustakaan” ja muutenkin originellia teosta arvostetaan. Kirjaa voi tilata kauppa-osiosta. Lue myös tästä Luontokuva-lehden ylistävä arvostelu. 19.2.2020 Vaasan ikkuna on antanut hyvin myönteisen arvion kirjasta.

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Landscape Rewilding sai yhteensä 600 hehtaaria ennallistukseen 2019

Salojennevan monitehokosteikko. Mika Honkalinna, 2019

Salojennevan monitehokosteikko. Mika Honkalinna, 2019

OSK Lumimuutoksen luotsaama Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma laajeni runsaasti 2019. Kaiken kaikkiaan noin 600 hehtaaria kosteikkoja, soita ja metsiä ostettiin ja tämän lisäksi käynnistettiin maanomistajasopimuksien kautta toimenpiteitä noin 16,000 hehtaarin alalla. Ohjelman muita kumppaneita ovat Euroopan investointipankki ja Rewilding Europe-säätiö. Ohjelmaa tukevat rahallisesti muun muassa Koneen säätiö, Nesslingin säätiö ja Hogan-Lovells.

Jukajoen ennallistettua uomaa Aajeenpurolla

Jukajoen ennallistettua uomaa Aajeenpurolla

Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma lisäsi kohteita viidellä pilottivaluma-alueella: Näätämöjoella, Iijoella, Koitajoella, Jukajoella ja Kokemäenjoen valuma-alueella. Pilottikohteilla ja niiden valuma-alueilla ennallistettiin noin viisi kilometriä Vainosjokea Näätämöllä, kolme kilometriä Jukajoen uomaa sekä uusia kosteikkoja Kuivasjärven valuma-alueella. Tämän lisäksi Linnunsuolla, Laineensuolla ja Näätämön alueella ennallistettin soita ja kosteikkoaloja.

Vuoden 2019 aikana saatiin Linnunsuolle jatkuvaseurantainen mittari, ja vesimittauksia tehostettiin kaikilla kohteilla. Lintuselvitysten mukaan esimerkiksi Linnunsuolla on jo 195 lintulajia vierailemassa ja yli 30 pesivää lajia. Sama trendi oli nähtävissä myös Salojennevan kosteikkoalalla Karviassa.

Keljonsuo Lieksassa saatiin ohjelman piiriin 2019.

Keljonsuo Lieksassa saatiin ohjelman piiriin 2019.

Landscape Rewilding-ennallistamisohjelman erityispiirteitä ovat saamelaisten kotiseutualueen ennallistamiskohteet. Vainosjoen ennallistaminen saatiin loppuun kokonaisuudessaan viiden kilometrin alueella ja metsäisiä, sen läheisyydessä sijaitsevia kohteita saatiin ohjelman piiriin noin 150 hehtaaria. Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma ja kolttasaamelaiset määrittelevät vuoden 2020 aikana, mitä näille kohteille metsän osalta tehdään.

Isotytönkorento Linnunsuolla. Kari Koskela

Isotytönkorento Linnunsuolla. Kari Koskela

Yhteiskunnallisesti Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma sai paljon huomiota. Se oli esillä YK:n ympäristöohjelman kokouksessa Koreassa huhtikuussa, IPCC:n piirissä, ja kansainvälisen median osalta laajoja reportaaseja oli esimerkiksi BBC:n, Die Sternin ja muiden eurooppalaisten medioiden piirissä.

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

BBC Selkiellä – Hyvää joulua

Hyvää joulua!

Hyvää joulua!

BBC on julkaissut Suomenvierailunsa osan ”Hiilineutraali Suomi 2035?”, jonka yhteydessä vieraillaan Selkiellä. Jakso alkaa hirvipeijaisista ja hirvenpyynnistä, jakson aikana vieraillaan Jukajoen kunnostushankkeessa, Upetossa, Havukkavaarassa, ja kylän muissa maisemissa. Jaksossa käsitellään maaseudun tilannetta Suomessa, ilmastonmuutoksen vaikutuksia luontoon, hiilen käyttöä sekä turpeen käyttöä sekä podscatissa tutustutaan ”robottibussiin Helsingin kalasatamasssa.

TV-jaksossa vieraillaan myös Ilomantsin Koitajoella Ala-Koidan kylällä, sekä haastatellaan ministeri Mikkosta ja kansanedustaja Hoskosta sekä äänessä myös YK:n ilmastoraportin kirjoittaja Tero Mustonen.

TV-jakson voi nähdä netissä . Tämän lisäksi Iso-Britannian yleisradio, BBC, on tallentanut Selkien tunnelmia podcast-radio-ohjelmaan ”Crossing Continents” tämän viikon jaksossa samalla teemalla.

Hyvää joulua ja Uutta Vuotta 2020!

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

OSK Lumimuutos ja Selkie julkaisivat yhteisen perinnekalenterin 2020: Pukinkonttiin Kuikka-kirjan kanssa!

kalenteri

Selkien kyläyhdistys ja OSK Lumimuutos julkaisivat yhteisen kyläkalenterin ”Selkien perinteet 2020″. Nyt pukinkonttiin sekä kalenteri, että mahtava Eero Murtomäen uusi kuikka-kirja edulliseen 50 € + postikulut kokonaishintaan!

Yhteistarjoukset osoitteeseen kauppa at lumi.fi edulliseen 50 € kappalehintaan + postikulut. Vielä ehtii jouluksi!

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Uusi keskustelupaperi perinnetiedosta ja ajasta

puru1

OSK Lumimuutoksen Discussion Paper -sarjassa julkaistaan artikkeleita ja tekstejä, jotka käsittelevät osuuskunnan toimintaan liittyviä seikkoja, tutkimuksellisia syvyyksiä ja kehyksiä. Uusin numero, 19, Tulevaisuuden kotoperäiset aikatilat: Tulevan kertomuksellisuus perinnetiedon tapauksissa, on maantieteen marginaaleja luotaava keskustelu suomalaisten perinneaineistojen ja luontoon liittyvän kulttuuriperinnön tulevaisuuskäsityksistä 1800-luvulta tähän päivään sekä liittyen siihen kulttuurimuutoksen, jonka suomalainen maaseutu on kokenut 150 vuoden aikana. Artikkeli täällä. Englanninkielinen tiivistelmä.

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.

Kaarneen siivillä -dokumentti kertoo uudesta kuikka-kirjasta ja Eero Murtomäen elämäntyöstä

kuva:Rita Lukkarinen

kuva:Rita Lukkarinen

Eero Murtomäki, luonnon tinkimätön puolustaja, on uuden dokumenttielokuvan ”Kaarneen siivillä” keskiössä. Se saa ensi-iltansa Vaasassa 28.9.2019. Samalla julkaistaan Kuikanhuudon kuulumalta -kirja sekä siihen liittyvä näyttely. Sunnuntaina 29.9.2019 on laaja retrospektiivi Eeron elokuvista.

Eero Murtomäki, tunnettu mustasaarelainen luontokuvaaja ja kirjailija, on keskiössä viikonloppuna 28.–29. syyskuuta osana Vaasan kansainvälistä ilmastonmuutoskonferenssia. Eero Murtomäen uuden Kuikanhuudon kuulumalta -teoksen näyttelyn voi nähdä Black Box -galleriassa Hovioikeudenpuistikko 3B. Viikonlopun ovat tuottaneet Elokuvakeskus Botnia ja OSK Lumimuutos yhteistyökumppaneineen.

Vuonna 1943 syntynyt Eero Murtomäki on tehnyt luontoelokuvia ja julkaissut luontokirjoja. Murtomäen teemoja ovat niin Merenkurkku kuin Lappikin.

etukansiKuikanhuudon kuulumalta -teoksen julkistus on lauantaina 28.9. klo 18.00 Vaasan kaupunginkirjastossa. Tilaisuuden jälkeen klo 19 on Eero Murtomäestä kertovan elokuvan Kaarneen siivillä (On Wings of The Raven) maailmanensi-ilta kirjaston Draamasalissa. Elokuvan ohjaaja Tom Miller USA:sta ja Eero Murtomäki ovat paikalla.

Sunnuntai omistetaan Eero Murtomäen elokuville, joita on kolmelta vuosikymmeneltä. Vanhin elokuva on vuodelta 1970: Laulujoutsenten soidin, ja viimeisin on vuodelta 1992: Vuotos – uhrattu suomaa.

3_Eero taking a photoFestivaali on myös Goethe-instituutin uuden ”Right to Be Cold” -taideohjelman ensimmäinen tapahtuma. Se tukee taiteilijoiden residenssivaihtoja ja ilmastonmuutostyötä pohjoisilla alueilla. Vaasa on mukana ohjelmassa, joka laajenee vuoden 2020 aikana. Goethe on Saksan liittotasavallan kulttuuri-instituutti.

TILAA KUIKANHUUDON KUULUMILTA JULKAISUHINTAAN 44€+postikulut!

GI_Logo_horizontal_grey_sRGB

Elokuvan trailer

Elokuvan englanninkieliset sivutOn-Wings-of-the-Raven

 

Tallennettu kategorioihin Toiminta

Kommentointi on suljettu.