Jukajoen valuma-aluekunnostushanke 2015-2017

Selkien kyläyhdistys ja OSK Lumimuutos koordinoivat Itä-Suomen suurimpiin kuuluvaa Jukajoen ja -järven valuma-aluekunnostushanketta. Se käynnistyi kesäkuussa 2015 ja kesti vuoteen 2018. Kesällä 2018 hanke jatkuu ”Kohti taimenen kotia” – LEADER -hankkeena. Koko joen valuma-alueen pääongelmakohdat on nyt kunnostettu.

Juka4Hankkeen päärahoittajat olivat Joensuun kaupunki, Kontiolahden kunta, Selkien ja Alavin kyläyhdistykset, maanomistajat, metsäyhtiöt, Vapo, kalastuskunnat, Pielisjoen kalastusalue ja muut rahoittajat ja sponsorit. Vuosina 2011-2013 tehtiin kunnostusta varten suunnitelma ja kirja. Sen voi lukea täältä.

Valuma-aluekunnostuksella saatiin Jukajokeen ja -järveen tuleva ulkoinen kuormitus, kuten kiintoaines, ravinnekuormat ja rautapäästöt, kuriin. Lisäksi ennallistettiin elinympäristöjä ja lisätään luonnon monimuotoisuutta.

Rysä Jukajärvellä.

Rysä Jukajärvellä.

Jukajoen kunnostushanke on saanut kansallista ja kansainvälistä huomiota ja palkintoja. Muun muassa YK:n ympäristöohjelma on huomioinut sen 2014. Vuonna 2015 hanke voitti ’ympäristöalan Oscarin’, Energy Globe Awardin, joka jaettiin Teheranissa, Iranissa tammikuussa 2016. Jukajoki -hanke on myös Rewilding Europe -aloitteen jäsen.

Kommentointi on suljettu.