Jukajoen valuma-aluekunnostushanke 2015-2017

Selkien kyläyhdistys ja OSK Lumimuutos koordinoivat Itä-Suomen suurinpiin kuuluvaa Jukajoen ja -järven valuma-aluekunnostushanketta. Se käynnistyi kesäkuussa 2015 ja kestää vuoteen 2018.

Juka4Hankkeen päärahoittajat ovat Joensuun kaupunki, Kontiolahden kunta, Selkien ja Alavin kyläyhdistykset, maanomistajat, metsäyhtiöt, Vapo, kalastuskunnat, Pielisjoen kalastusalue ja muut rahoittajat ja sponsorit. Toimintaa vetää ohjausryhmä, jossa on Joensuun kaupungin, Kontiolahden, kylien ja viranomaisten edustajat. Vuosina 2011-2013 tehtiin kunnostusta varten suunnitelma ja kirja. Sen voi lukea täältä.

Valuma-aluekunnostuksella pyritään saamaan Jukajokeen ja -järveen tuleva ulkoinen kuormitus, kuten kiintoaines, ravinnekuormat ja rautapäästöt, kuriin. Lisäksi ennallistetaan elinympäristöjä ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Hanke ei edistä luonnonsuojelua, ja kaikki toimet ovat maanomistajille vapaaehtoisia. Karelia AMK toteuttaa myös hankkeessa viikottaisia vesimittauksia, joilla uusien kohteiden ja valuma-alueen tilaa selvitetään ja seurataan. Lisäksi hankkeessa on jatkuvaa lintuseurantaa.

Rysä Jukajärvellä.

Rysä Jukajärvellä.

Vuosien 2015-2017 aikana on kunnostettu Kissapuron alavaluma-alueella useita kohteita. Työ jatkuu. Muun muassa uusia kosteikkoja ja pohjakynnyksiä on tehty. Joen valuma-alueella toimet ovat kohdistuneet Aajeenpuron ala-valuma-alueelle ja leviävät nyt joen suistoa kohden.

Osapuolet ovat käynnistäneet myös neuvottelut vuosien 2018-2025 jatkorahoituksesta, jolla pyritään kunnostamaan järviallas, jokiuoma ja ennallistamaan järvitaimenen ja -lohen kutualueet Jukajoessa, tavoitteena elpynyt joki 2025.

Jukajoen kunnostushanke on saanut kansallista ja kansainvälistä huomiota ja palkintoja. Muun muassa YK:n ympäristöohjelma on huomioinut sen 2014. Vuonna 2015 hanke voitti ’ympäristöalan Oscarin’, Energy Globe Awardin, joka jaettiin Teheranissa, Iranissa tammikuussa 2016. Jukajoki -hanke on myös Rewilding Europe -aloitteen jäsen.

Kommentointi on suljettu.