Dokumenttielokuva Koitajoen jokinuottauksesta taustoittaa maailmanperintökeskustelua

koitajoki1

Osuuskunta Lumimuutos on tuottanut yhdessä NPA SHAPE –hankkeen sekä yhdysvaltalaisen PrettyGoodProductions –yhtiön kanssa Koitajoen jokinuottauksesta ja uhanalaisen planktonsiian perinnekalastajista dokumenttifilmin, joka on julkaistu VIMEO-palvelussa. Kuvaukset tehtiin 2018.

koitajoki4Leffan voi katsoa täältä.

Koitajoen jokinuottaus on tunnistettu maailmanlaajuisesti merkittäväksi kulttuuriperinnöksi. Nuottaus ylläpitää jokeen liittyvää karjalaista, katkeamatonta pyyntikulttuuria, uudistaa siian kutualueita ja on ainoita jäljellä olevia jokinuottausjatkumoita Suomessa.

Jokinuottaus on merkittävä osa koko Koitajoen valuma-alueen kulttuuria. Koitajoella ikiaikaiset kulttuuriset ulottuvuudet kohtaavat luonnon monimuotoisuuden kannalta oleellisissa kohteissa. Video kertoo toimintakulttuurien näkyvistä muutoksista ja korostaa tarvetta yhteistyöhön jokiympäristön hoitamiseksi ja kalastuskulttuurin ylläpitämiseksi.

Juha Piitulainen vetää nuottaa.

Juha Piitulainen vetää nuottaa.

Video pohjustaa myös monivuotisia yrityksiä saada alueen kulttuuria kansallisen Elävän perinnön listalle ja UNESCO:n maailmanperintö-keskusteluun.  Jokinuottauksella voi olla yhteisövetoisesti myös matkailullisia ulottuvuuksia.

Elokuvan pääosissa ovat nuottaajat Reino ja Juha Piitulainen sekä Irma Kontturi. Elokuvan ovat kuvanneet Henry Huntington (USA) ja Tero Mustonen (Suomi) ja sen on ohjannut ja leikannut kalifornialainen elokuvaohjaaja Thomas Miller, joka on myös säveltänyt elokuvan musiikin.

OSK Lumimuutos, voittoa tavoittelematon kulttuuri- ja tiedejärjestö, on dokumentoinut ja kerännyt kalastukseen liittyvää aineistoa Koitajoen kalastajien kanssa vuosien ajan.

koitajoki3Koitajoen nuottaus –videohankkeella on tuotettu olemassa olevasta kuva- ja äänimateriaalista kaikkien saatavilla oleva verkkodokumentti. Aiemmin OSK Lumimuutos on tuottanut Pohjois-Karjalassa palkittuja ”Jukajoki”, ”Selkie” ja ”Puruveden talvinuottaajat” –dokumentit.

Pohjois-Karjalan biosfäärialueella toimiva kansainvälinen SHAPE  -hanke edistää luonnon- ja kulttuuriperinnön hoitoa sekä luontoon ja kulttuuriin pohjautuvaa vastuullista, yhteistoiminnallista matkailua.shapebio

euunesco

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.