Patojen purku, lohen paluu

Pielisjoki. Matti Pihlatie, 2014.

Pielisjoki. Matti Pihlatie, 2014.

Vesivoiman vaikutus lohikalojen elinympäristöjen muutokseen, jopa tuhoutumiseen on globaali ympäristöaihe. Pohjois-Karjalassa keskustelu on painottunut järvilohen ja taimenen luontaisten kutualueiden kohtaloon.

Sunnuntaina 22.10.2017 kello 16-18 Carelicumin auditoriossa (Koskikatu 5, JNS, käynti Torikadun puolelta), järjestetään ajankohtainen, kaikille avoin seminaari. Amerikkalainen huippututkija, liittovaltion Geologisen tutkimuslaitoksen Jeff Duda vierailee Suomessa ja pitää esitelmän vesivoiman purkamisesta Elhwa-joella, Washingtonin osavaltiossa. Elhwa–joen patojen purku on suurin laatuaan maailmassa. Johdantopuheenvuoron käyttää dosentti Tero Mustonen (UEF, OSK Lumimuutos).

Seminaarin alustava aikataulu: 

16.00–16.15 Johdanto: Dosentti Tero Mustonen

16.15–17.00 Elhwa–joen vesivoimaloiden purku, sedimentti, lohen paluu ja joen uudelleensyntymä Yhdysvalloissa: Tutkija Jeff Duda (luento on englanniksi, luentosalin takaosassa kuiskaustulkkaus vapaaehtoisvoimin) n. 17.00–18.00

Keskustelua ja kysymyksiä: Keskusteluosuudessa kysymyksiä voi esittää suomeksi tai englanniksi.

18.00 Tilaisuus päättyy

Jeff Duda on ekologi Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitokselta (USGS). Hän työskentelee Seattlessa USGS:n John Wesley Powell -kalatutkimuskeskuksessa Washingtonin osavaltiossa. Hänen tieteellinen uransa USGS:ssä on kestänyt 19 vuotta. Vuodesta 2004 hän on johtanut useita tutkimushankkeita Elhwa–joella, jossa Yhdysvaltain historian laajimmat vesivoimalapurkutoimet toteutettiin 2011-2014. Vesivoimalan purkuoperaatiossa huomioitiin sekä viimeisin tiede, että alkuperäiskansojen, eli paikallisen Lower Elhwa –heimon alkuperäiskansatieto historiallisen tilannekuvan sekä ympäristöseurannan osalta. Duda on julkaissut yli 50 tiedeartikkelia ja –raporttia. Tero Mustonen, dosentti ja ammattikalastaja, on Selkien kyläyhdistyksen ja OSK Lumimuutoksen puheenjohtaja. Hän luotsaa Jukajoen kunnostushanketta Pohjois-Karjalassa. Hän on koordinoinut ja toteuttanut lukuisia pohjoisiin jokiin ja loheen liittyviä tutkimuksia ja hankkeita Lapissa, Länsi-Suomessa, Siperiassa, Kanadassa, Alaskassa ja Kuolan niemimaalla. Hän on toimittanut ja julkaissut kymmeniä vertaisarvioituja tiedeartikkeleita ja –kirjoja. Seminaarin järjestävät Kohtuus–liike ja OSK Lumimuutos. Lumimuutos ja Elhwa–joen tutkimushanke ovat solmineet yhteistyösuhteet syksyllä 2016.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.