Esa Rahunen in memoriam

Kalastaja Esa Rahunen 07.06.1955-21.02.2016

esa1 Kesälahden kalastajien johtaja Esa Rahunen on poissa. Rahunen menehtyi vaikean sairauden murtamana helmikuussa. Hän kehitti Puruveden ja maakuntamme kalataloutta osallistumalla itse pyyntiin, innovaatioihin sekä  panostuksellaan muun muassa Itä-Suomen kalatalousryhmän, Puruveden kalastusalueen, Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksen, Pyhäjärvi-Puruvesi -kalastusalueen toimintoihin. Rahunen nimesi itse saavutuksekseen kalasataman perustamisen 2006.

Esa Rahunen kasvoi nuotalle verenperintönä. Jo poikana hän oli isänsä kanssa apajilla – kaikki tehtiin käsivoimin. 40 metrin mäntyriui’lla uitettiin köydet ja käsinkelutut nuotat jään alla. Esa kehitti ammattimaista pyyntiä omaksumalla vetokoneet ja uittolaitteet talvinuottaukseen varhain. Vaikka Esa hallitsi perinteisen kalastuksen kaikissa muodoissaan, oli hän innokas nykyaikaistaja. Puruveden muikun kadon aikaan hän nuottasi Onkamolla, Pielisellä ja Höytiäisellä. Esa kävi myös Simon kalastajakoulun. Vuodesta 2000 Rahunen on vetänyt nuottaa läheisen ystävänsä, Risto Ketolaisen kanssa.

Rahusen tiedot noteerattiin maailmalla. Maailman tunnetuimpiin ympäristötutkijoihin kuuluva Essexin yliopiston vara-kansleri, professori Jules Pretty ystävystyi Esan kanssa vuonna 2009. Tuloksena oli luentomatkoja Englantiin, vierailuja nuotalla, BBC:n uutisia Puruveden kalastajista, tiedeartikkeleita ja kaksi englanninkielistä kirjaa. Professori Pretty totesi joulukuussa 2015: ”Puruveden talvinuottaajien pitkäaikainen johtaja, Esa Rahunen, on jakamalla käytäntöön pohjaavia perinnetietojaan auttanut koko ihmiskunnan yhteistä tietämystä ja kulttuuriperintöä. Esa, omaten syvän viisauden, on pystynyt edistämään tieteellistä ymmärrystämme erityisesti pohjoisen ilmastonmuutoksen paikallisvaikutuksista. Laajemmin hän on opastanut meitä ajattelemaan, miten teollisissa maissa voisimme tehdä korjausliikkeitä, jotta toimintamme olisi kestävämmällä pohjalla. Ihmiset ympäri maailmaa ovat tutustuneet Puruveden talvinuottaajien perinteikkääseen työhön, elämänkohtaloihin ja arvoihin ammattikalastajina. Ne ovat vahvoja viestejä Puruveden ihmisistä, jotka elävät vielä läheisissä suhteissa luonnon kanssa.”

Esaa jäävät kaipaamaan laajan ystävä- ja kalastajaverkoston lisäksi puoliso Vuokko, lapset Jarmo ja Heidi sekä lapsenlapset. Järvi oli hänen kirkkonsa. Esa itse totesi, että ”kevätaamuthan ne on niitä parhaita. Yleensä aamut. Luonto herää ja se on mukava seurailla kaikenlaisia tilanteita siellä. Keväällä, kun aurinko paistaa niin on lämmin ja talven tuiskut unohtuu.”

Tero Mustonen on Kesälahden kalasataman puheenjohtaja ja Esan pitkäaikainen ystävä.

esa3

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.