Jukajoki –elokuva saa ensi-iltansa Kontiolahdella 3.3.2016

Sohmeronl‰hdeAmerikkalainen tuotantoyhtiö PrettyGoodProductions on saanut valmiiksi lähes kaksi vuotta työstämänsä Jukajoki –elokuvan.Tämän lisäksi yhtiö julkaisee syksyllä 2016 globaalielokuvan ”Our Place on Earth” ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä kylien mukautumistoimista.

Nyt ensi-iltansa saava Jukajoki –elokuva muodostaa maailmanlaajuisesta elokuvasta havumetsävyöhykkeen osuuden, ja on oma itsenäinen kokonaisuus.

Elokuva esitetään

3.3.2016 torstaina kello 18.00 OHTO-auditoriossa (Keskuskatu 11, 81100 Kontiolahti)

 

Elokuva kestää n. 58 minuuttia. Tilaisuuden jälkeen on lyhyt Jukajoki -seminaari, jossa yleisö voi keskustella elokuvan ohjaaja Tom Millerin sekä tuottaja Nuin-Tara Keyn ja Selkien ja Alavin kylien edustajien kanssa elokuvan teemoista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kontiolahden kunnan kulttuuritoimi tarjoaa seminaarin jälkeen pientä purtavaa. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus ennakkotilata DVD– ja nettiversiota elokuvasta edulliseen hintaan.

Globaalisti elokuva saa ensi-iltansa 21.3.2016. Tämän jälkeen se lähtee kiertämään elokuvafestivaaleja ja –tilaisuuksia ympäri maailmaa. Tällä hetkellä seuraavat esitykset ovat Iso-Britanniassa keväällä ja todennäköisesti Alaskassa, Yhdysvalloissa. Uusia näytöksiä järjestetään koko ajan lisää.

Jukajoki –elokuva ja hanke ovat saaneet viime viikkoina kansallisen tason media–huomiota, muun muassa YLE:llä tammikuussa 2016, Helsingin Sanomissa joulukuussa 2015, Australian ABC –kanavilla helmikuussa 2016 sekä eri järjestöjen ja toimijoiden puitteissa muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Italiassa.

Jukajoki –elokuva kertoo tiivistäen kahden kylän yrityksestä kunnostaa rakas vesistönsä turvetuotannon ja metsäojitusten aiheuttamilta ongelmilta. Elokuvan alkupuolella käsitellään vuosien 2010-2011 kalakuolemien syitä ja seurauksia paikallisten ja tutkijoiden näkökulmasta. Tämän jälkeen tarina etenee syventämään kuvausta Selkien ja Alavin kylillä, kertoen, miten metsästäjät, luontoharrastajat, kalastajat, maanomistajat, kyläyhdistykset ja muut paikalliset ponnistelevat jokensa ja järvensä puolesta. Toisaalta esitetään, miten hanke sai aikaan Suomen 1. kahlaajalintukosteikon sekä kokonaan uudentyyppisen maankäyttökeskustelun – yhteishallinnan, jossa eri intressiryhmien tavoitteet, paikallinen tieto ja tiede, metsästys ja virkistyskäyttö löytävät kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävän sovun. Elokuva seuraa kylien elämää luonnonkierron mukaan alkaen syksystä, alkutalveen ja aina juhannuksen kirkkauteen. Elokuvan inspiroinut Jukajoki –hanke voitti ympäristöalan ’Oscar’ –palkinnon Energy Globe Awardin tammikuussa 2016. Elokuvan musiikin on pääasiassa tehnyt kansainvälisesti tunnettu suomalaismuusikko Kimmo Pohjonen.

Pressipaketti elokuvasta.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.