Jukajoen ja-järven valuma-aluekunnostus hyväksytty ELY:ssä ja käynnistyy: Kyseessä Itä-Suomen historiallisesti isoin vesiensuojeluhanke tähän mennessä

tero filmi

Pohjois-Karjalan ELY –keskus on vahvistanut Jukajoen ja -järven valuma-aluekunnostushankkeen käynnistymispäätöksen.

Ensi viikolla asiakirjat saadaan allekirjoitettuina jakoon. Kokonaisuudessaan noin 200,000 euron hanke tuo Joensuun ja Kontiolahden seutukunnalle konkreettisia vesiensuojelutoimia vuosille 2015-2017. Suurin osa rahoituksesta on niin sanottua ’kaivuri’ –urakointia kosteikoiden ja muiden rakenteiden tekoon. Kunnostuskohteet ovat maanomistajille vapaaehtoisia ja ilmaisia. Luonnonsuojelua uudessa hankkeessa ei edistetä. Hanke on nyt toteutuessaan tähän mennessä Pohjois-Karjalan historian suurin vesiensuojeluhanke. Jukajoen ja –järven valuma-alue on vakavasti vaurioitunut, ja siellä esiintyi kalakuolemia 2010-2011.

Selkien ja Alavin kylät ovat luotsanneet neljän-viiden viime vuoden ajan määrätietoisesti uutta vesiensuojelutoimintaa joen ja järven alueella. Sen avulla on rakennettu useita pienempiä vesiensuojelurakenteita, muun muassa Ruukkisuon kosteikko. Turvetuotantoyhtiö Vapo rakensi 2013 Linnunsuolle kosteikon, josta on muodostunut valtakunnallisesti merkittävä lintukohde. Siellä sovelletaan, toisena kohteena Suomessa, yhteishallintaa. Se tarkoittaa, että lintuharrastajien ja metsästäjien, sekä maanomistajan ja viranomaisten päätöksellä sekä lintubongaus ja –virkistyskäyttö että pyynti mahdollistuu kohteella.

Paikallisten kokemuksellinen tieto vesistöstä on hankkeessa yhtä tärkeää kuin viimeisin tutkimus. Jukajoen kylävetoinen vesiensuojelutyö on kerännyt vuoden aikana palkintoja. Kesällä 2014 YK:n ympäristöohjelma totesi sen olevan uusi innovaatio kunnostuksessa. Toukokuussa 2015 sille myönnettiin ”Energy Globe Finland 2015” –palkinto.

Amerikkalainen dokumenttielokuvaryhmä on kuvannut hankkeesta ja kyläelämästä Selkiellä ja Alavilla vajaan vuoden ajan aiheesta kahta elokuvaa. He saapuvat seuraavan kerran 18.6.2015 muutaman viikon kuvausjaksolle. Kyläläisille tarjotaan ’kenraaliharjoitus’ –ensi-ilta elokuvista raakavedoksena. Lopulliset versiot valmistuvat lokakuussa 2015. Tavoitteena on saada ne suomalaisille TV –kanaville vuoden 2016 aikana.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.