Kalastaja Kalevi Veko on poissa

Kalevi Veko vuonna 2004. OSK Lumimuutos

Kalastaja Kalevi Veko on nukkunut pois. Hän menehtyi perjantaina 5.7.2024. Veko oli Kokemäenjoen ja Karkun alueen tunnettu persoona, joka teki yhteistyötä Lumimuutoksen kanssa yli 20 vuoden ajan ja vaikutti merkittävällä tavalla osuuskunnan toimintaan ja kalastukseen.

Kalevi Veko (s. 1934) oli ammattikalastaja Karkusta, Pirkanmaalta. Hän toimi RKTL:n emokalatutkimuksissa tutkimusapulaisena, sekä koekalastajana vuosikymmenien ajan. Lisäksi hän vaikutti Kokemäenjoen valuma-alueella puhtaiden vesien puolesta. Yhteistyö Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistyksen kanssa oli aktiivista.

Kalevin tieteellinen yhteistyö oli tiiviimmillään RKTL:n tutkimusprofessori, dosentti Antti Soivion, edesmennyt, kanssa. Soivio piti Kalevia merkittävimpiin kuuluvana yhteistyötahonaan. Lumimuutos sovelsi 2004-2009 Kalevin ideaa ympäristömuutosten seurannasta siten, että Puruvedellä ammattikalastajat otettiin mukaan. Samoin menetelmään laajennettiin Kokemäenjoelle 2021 ja siitä julkaistiin kansainvälinen tiedeartikkeli.

Kalevin ajatus ammattikalastajien kokemuspohjaisen tiedon roolista ympäristömuutosten indikaattorina sai merkittävämmän soveltuvuutensa Arktisen Neuvoston 2013 julkaistussa, kalottialueen luonnon monimuotoisuus –raportissa, jossa Siperian Kolyma-joen ammattikalastajien havainnot kalastomuutoksista olivat vertauspisteenä biologisten tulkintojen rinnalla. Tämän lisäksi Kalevin tiedot, havainnot ja opetukset ovat vaikuttaneet Lumimuutoksen ammattimaiseen kalastukseen korvaamattomalla tavalla.

Voimme siis todeta, että Kalevin kalastukseen pohjaavat havainnot ovat olleet valtakunnan tasolla, ja sen eri osissa merkityksellisiä (Kokemäenjoki, Itä-Suomi) ja tämän lisäksi Kalevin havaintojen pohjalta kehitetty menetelmä kalastajien roolista ekologisten muutosten seurannassa on saanut kalottialueen, siis kansainvälisen roolin. Ansioistaan kalataloudelle ja kalastukselle Kaleville myönnettiin Kalatalouskeskusliiton kultainen ansiomerkki vuonna 2014. Samoin 2018 Kalevin kalastustiedoista julkaistiin kokonainen kirja vuonna 2018.

Kalevi ja Eila Veko ottavat vastaan kultaisen ansiomerkin 2014. Kuva: Anne Mustonen
Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.