Koitajoen ennallistamishanke etenee vauhdilla – tervetuloa talkoilemaan Haravasuolle 28.8.

OSK Lumimuutoksen koordinoima Koitajoen laaja ennallistamishanke lähestyy puoliväliään. Tavoitteena on saattaa 1000 hehtaaria soita parempaan tilaan, kunnostaa vaelluskalojen elinympäristöjä sekä vahvistaa kulttuuriperintöä. Vuoden 2023 aikana on saatu jo satoja hehtaareja työn alle.

Kuva: Haravasuo / Tom Toivonen

OSK Lumimuutoksen Koitajoki-hanke on pysynyt suunnitellussa aikataulussa ja on nyt puolivälissä. Hankkeen ansiosta noin 500 hehtaaria soita on saatu ennallistamisen vaikutuksen piiriin. Valkeajoella ja Suomujoella vaelluskalojen kutualueita ja elinympäristöjä ennallistetaan vielä tämän syksyn aikana.

Ala-Koidan kylällä on tuettu harvinaista jokinuottausta ja saatu aikaan kokonaan uusi jokinuotta sekä kehitetty nuorempien kalastajien nuottaustaitoja mestari-kisälli-toiminnalla. Hankkeen tutkimustoimilla on osoitettu elohopean kertymistä ja kulkua ojitetuilta aloilta vesistöön, mikä puolestaan vaikuttaa haitallisesti erityisesti petokaloihin ja sitä kautta myös ihmiseen.

Maanantaina 28.8.2023 kokoonnutaan Tornatorin omistamalle Haravasuolle, missä tehdään lapiotyönä laaja-alaisia ennallistamistoimia, joiden vaikutukset ulottuvat 250 hehtaarin suoalalle. On täysin poikkeuksellista, että näin valtava suokokonaisuus pyritään saattamaan takaisin kohti luonnontilaa konetyön sijaan käsivoimin.

Työ on fyysisesti raskasta. Mitään ei kuitenkaan tarvitse osata etukäteen, ja talkoopäivään voi lähteä ihan vain katselemaan ja kokeilemaan, ilman suorituspaineita. Ota mukaan oma lapio, jos sellainen löytyy.

Valmista ei tule yhdessä päivässä, eli lapiointi jatkuu todennäköisesti seuraavina päivinä. Maanantain talkoiden lopuksi katsotaan säiden ja ihmisten innostuksen ja jaksamisen pohjalta tarkempia aikatauluja.

Talkoolaisille tarjotaan ruuat. Ilmoittauduthan etukäteen osoitteeseen tiedotus@lumi.fi ja kerro samalla mahdollisista ruokarajoitteista. Voit myös laittaa viestiä, jos et pääse paikalle 28.8., mutta olisit kiinnostunut osallistumaan jonakin toisena päivänä. Saapumisohjeista ja varustautumisesta laitetaan sähköpostia vielä lähempänä. Pidetään toistaiseksi säävaraus.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.