Landscape Rewilding sai yhteensä 600 hehtaaria ennallistukseen 2019

Salojennevan monitehokosteikko. Mika Honkalinna, 2019

Salojennevan monitehokosteikko. Mika Honkalinna, 2019

OSK Lumimuutoksen luotsaama Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma laajeni runsaasti 2019. Kaiken kaikkiaan noin 600 hehtaaria kosteikkoja, soita ja metsiä ostettiin ja tämän lisäksi käynnistettiin maanomistajasopimuksien kautta toimenpiteitä noin 16,000 hehtaarin alalla. Ohjelman muita kumppaneita ovat Euroopan investointipankki ja Rewilding Europe-säätiö. Ohjelmaa tukevat rahallisesti muun muassa Koneen säätiö, Nesslingin säätiö ja Hogan-Lovells.

Jukajoen ennallistettua uomaa Aajeenpurolla

Jukajoen ennallistettua uomaa Aajeenpurolla

Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma lisäsi kohteita viidellä pilottivaluma-alueella: Näätämöjoella, Iijoella, Koitajoella, Jukajoella ja Kokemäenjoen valuma-alueella. Pilottikohteilla ja niiden valuma-alueilla ennallistettiin noin viisi kilometriä Vainosjokea Näätämöllä, kolme kilometriä Jukajoen uomaa sekä uusia kosteikkoja Kuivasjärven valuma-alueella. Tämän lisäksi Linnunsuolla, Laineensuolla ja Näätämön alueella ennallistettin soita ja kosteikkoaloja.

Vuoden 2019 aikana saatiin Linnunsuolle jatkuvaseurantainen mittari, ja vesimittauksia tehostettiin kaikilla kohteilla. Lintuselvitysten mukaan esimerkiksi Linnunsuolla on jo 195 lintulajia vierailemassa ja yli 30 pesivää lajia. Sama trendi oli nähtävissä myös Salojennevan kosteikkoalalla Karviassa.

Keljonsuo Lieksassa saatiin ohjelman piiriin 2019.

Keljonsuo Lieksassa saatiin ohjelman piiriin 2019.

Landscape Rewilding-ennallistamisohjelman erityispiirteitä ovat saamelaisten kotiseutualueen ennallistamiskohteet. Vainosjoen ennallistaminen saatiin loppuun kokonaisuudessaan viiden kilometrin alueella ja metsäisiä, sen läheisyydessä sijaitsevia kohteita saatiin ohjelman piiriin noin 150 hehtaaria. Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma ja kolttasaamelaiset määrittelevät vuoden 2020 aikana, mitä näille kohteille metsän osalta tehdään.

Isotytönkorento Linnunsuolla. Kari Koskela

Isotytönkorento Linnunsuolla. Kari Koskela

Yhteiskunnallisesti Landscape Rewilding-ennallistamisohjelma sai paljon huomiota. Se oli esillä YK:n ympäristöohjelman kokouksessa Koreassa huhtikuussa, IPCC:n piirissä, ja kansainvälisen median osalta laajoja reportaaseja oli esimerkiksi BBC:n, Die Sternin ja muiden eurooppalaisten medioiden piirissä.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.