Pikkunahkiaisen polku laajentaa Oravantaivalta Kissapurolla: Jukajoella lintutorni, laavu ja uudet kosteikot valmistuneet

Isotytönkorento Linnunsuolla.

Isotytönkorento Linnunsuolla.

Jukajoen valuma-alueella on ollut kiireinen vuosi. Eilen valmistui ”Pikkunahkiaisen polku”, n. kilometrin pituinen luontopolku Kissapurolla. Tämän lisäksi ”Kohti taimenen kotia” -LEADER -hanke on saanut ensimmäisen vuotensa osalta valmiiksi kaksi monitehokosteikkoa Jukajoelle, lintutasanteen ja laavun yleiseen käyttöön Linnunsuolle ja taimenen kutualueiden valmistelutyöt käyntiin.

Savisuon kosteikko

Savisuon kosteikko

”Kohti taimenen kotia” -LEADER -hanke vie Selkien Jukajoen kunnostus- ja virkistystoimia kohti maalia. Kokonaisuudessaan noin 100,000 € hanke kestää vuoden 2019 loppuun, mutta jo nyt ollaan pitkälti suuret kokonaisuudet saatu toteutettua.

Pikkunahkiaisen polku laajentaa suosittua Oravantaival-vaellusreittiä Kissapuron suunnalla. Kissapuro on ollut yksi vuosien 2010-2018 kunnostustoimien avainkohde, jossa ennen pahimmillaan yli 40,000 kg rautaa päätyi Jukajärveen vuosittain. Nyt Kissapuron tilanne on merkittävästi kohentunut kunnostustoimilla. Niitä esittelemään on perustettu luontopolku, joka alkaa ja päättyy lenkkinä osaksi Oravantaivalta. Polun varrella esitellään Kissapuron luontoa ja kunnostustoimia.

Sitruunavästäräkki. Mika Honkalinna

Sitruunavästäräkki. Mika Honkalinna

Polun nimi tulee siitä, että paikallinen maanomistaja Vesa Antikainen löysi yllättäen 2015 purosta pikkunahkiaiskannan, jonka tutkijat vahvistivat todeksi. Pikkunahkiainen on bioindikaattori, eli se kertoo, että Kissapurolla on parempi tilanne, kuin luultiin. Havainnosta julkaistiin vertaisarvioitu kansainvälinen tiedeartikkelikin, joka on saatavissa täältä.

Jukajoen puolella on valmistunut kaksi uutta monitoimikosteikkoa Savisuolle (4 ha) ja Jukajoen läntiselle valuma-alueelle (1 ha). Ne torjuvat happamuutta ja kiintoaineskuormitusta. Savisuon kosteikosta on kehittynyt nopeasti suosittu vierailukohde ja on lajissaan maisema-arvoja sisältävä sekä monimuotoisuutta edistävä.

Läntinen kosteikko

Läntinen kosteikko

Taimenen ja harjuksen kutualueiden ja poikasten elinympäristöjen ennallistaminen on käynnistetty. Varsinaiset operatiiviset toimet koittavat kesällä 2019, mutta jo nyt maastotöitä on tehty ja varsinaisia kutualueita vahvistettu maastokäynneillä.

Linnunsuon kosteikko Jukajoesta länteen jatkaa suosittuna koko perheen retkeilykohteena. Jo yli 185 lintulajia asuu ja vierailee siellä. Kevään bongarien ilo oli sitruunavästäräkki. Syysmuutolla 2018 tuhansien hanhien parvet käyttivät aluetta levähdys- ja syönnösalueena. ”Kohti taimenen kotia” -LEADER -hankkeen toimissa alueelle on saatu laadukkaat opaskyltit, laavu yleisön käyttöön, sekä pitkään toivottu lintutasanne. 2019 lisätään lintutasanteita, jotka toteutetaan maastokumpareina eri puolilla aluetta. Kokonaisuudessaan Linnunsuolla vieraili arviolta 1,500 henkeä vuonna 2018 mukaan luettuna kansallisesti tunnettu Mika Honkalinna. Linnunsuo on kansallisesti merkittävä lintualue ja Suomi 100 -suojelukohde. Lisäksi se on mukana kansallisessa Landscape Rewilding -ennallistamishankkeessa.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.