Tornion kalastusperinnefestivaali kokoaa kalastajia eri puolilta maailmaa

Uilu villakuoreen pyynnissä Grönlannissa, 2017.

Uilu villakuoreen pyynnissä Grönlannissa, 2017.

Elävä kalastusperinne on keskeisessä asemassa Lippo2018 -tapahtumassa. Tornionlaakson kesäsiika-hanke järjestää syyskuussa 2018 kansainvälisen kalastusperinnefestivaalin yhteistyössä pohjoiskarjalaisen Lumimuutos-osuuskunnan ja muiden aktiivisten kalastukseen liittyvien EU-hankkeiden kanssa.

Kesäsiika-hankkeen siikagaala on kerännyt vuosittain 100-250 osallistujaa Väylän varrelta. Kesäsiika on nyt yhdistänyt voimansa kansainvälisiä perinnekalastusfestivaaleja järjestävien tahojen kanssa, ja Tornioon odotetaan syksyllä runsaasti kansainvälisiä vieraita niin Itä-Siperiasta, Japanista, USA:sta kuin Euroopastakin.

Kalastajilta kalastajille

Festivaalin kehitti vuonna 2011 kaupallinen kalastaja Olli Klemola Pälkäneeltä. Ensimmäinen festivaali järjestettiin syyskuussa 2014 Suomessa ja toinen syyskuussa 2016 Lena-joella Itä-Siperiassa. Festivaalit ovat saaneet laajaa huomiota kansainvälisesti.

Tapahtuman keskeisin ajatus on saattaa yhteen ammatti- ja perinnekalastusyhteisöjen edustajia. Myös tutkijat ja muut sidosryhmät ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumaan. Festivaalit ovat olleet merkittävä foorumi, jossa kalastajat voivat vaihtaa ajatuksia suoraan kalastukseen, elinkeinoon, perinteeseen ja luontoon liittyen perinnekalstuksen ylläpitäjien välillä. Festivaalin järjestävät kalastajat kalastajille.

Tornion tapahtuma on nimeltään Lippo2018.

Torniojokivarressa kuhisee 6.-8. syyskuuta

Paikalle saapuvat vieraat pääsevät Peräpohjolan Opistolla 7.9. järjestettävän kalastusperinteitä käsittelevän konferenssin lisäksi tutustumaan Tornionlaakson maakuntamuseossa juuri tuolloin käynnissä olevaan Siika ja meänmaa –näyttelyyn ja Kukkolankosken siikamarkkinoille. Myös Ruotsin puolen koskialueilla vieraillaan.

Tuleepa tuolloin olemaan myös mahdollisuus kokeilla niin paikallisilla kuin vieraillakin kalan lippoamista Kukkolankoskella. Jos tärppää, niin perinteiseen varrassiian paistoon pääsee myös perehtymään koskikentän paistokodalla.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.