Puruveden talvinuottauksesta uusi tietokanta, ”visuaaliset historiat”

Puruveden nuotalla 1964. Yle, käytetty luvalla.

Puruveden nuotalla 1964. Yle, käytetty luvalla.

Puruveden muuttuvat talvet: Viestintähanke 2017 -päättyy. Se käsitteli perinteikkään, jo 1300-luvulla ensi kerran mainitun nuottauskulttuurin kautta ilmastonmuutoksen kulttuurisia vaikutuksia. Hanke tuotti lyhyet videot sekä dokumenttielokuvan, nettisivuston ja tietokannan muutoksen äänistä Puruveden jäältä. Ammattikalastajat nähdään kulttuurin kantajina ja muutoksen tulkkeina. Kesälahden seutu karjalaisen kulttuurin ytimenä Juhana Kainulaisesta nykyhetkeen asti on kiistaton. Hankkeemme pääkala, muikku on kiistaton karjalaisen ruokaperinteen ja –kulttuurin kannalta. Kuitenkin kalastajien elävä perinnetieto on suistunut marginaaliin. Hankkeemme paikkaa tätä vajetta.

IMG_0927

Tässä pohjoiskarjalaisen talven muuttumista tarkastelevassa hankkeessa yhdistämme olemassa olevan, dokumentoidun perinnetiedon ja viimeisimmät tieteelliset tulokset. Hyödynnämme myös olemassa olevaa, tieteellisten kenttätöiden tuloksena tuotettua ääni- ja videomateriaalia tulosten esittelyyn.

Konkreettisena kalastukseen kohdistuvina muutoksina ovat esimerkiksi uudet railot, jään käyttäytyminen ja sulaminen tammikuulla, laajat matalapaineet, jotka sulattavat jään päällisen lumen pois, ääreisilmiöt jne. Nämä puolestaan heijastuvat kalastuskulttuuriin – sitä siirtyy vähemmän, kun kalastusaika lyhenee. Kalastajien marginaalinen asema pahenee. Kalastajien suulliseen perinteeseen muutokset heijastuvat konkreettisesti uusina jää- ja lumikäsitteinä, sekä suhteen muodostamisena tilanteeseen, jossa kolmannes talvista on kadonnut. Perinteiset vuotuiskiertoon kiinnitetyt apajapaikat joudutaan muuttamaan ja mukauttamaan muutokseen.

Tietokannan sivut videomateriaaleineen ovat suomeksi täällä ja englanniksi täällä.

Hanke on saanut avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.