”Puruveden talvinuottaajat” –elokuva kertoo maineikkaan kalastajayhteisön arjesta

SF Winter seining 1Puruveden ammattimaisen kalastuksen dokumenttielokuva –hanke tuotti  dokumenttielokuvan Kesälahden ammattikalastajista. Mukana on myös Kerimäen kalastajien puheenvuoroja. Elokuvaa on kuvattu yhteensä kolmen vuoden ajan.

IMG_3073”Puruveden talvinuottaajat” –elokuvan kansainvälinen ensi-ilta järjestettiin Italiassa, Genovassa, kansainvälisillä ”Slow Fish” –ruokafestivaaleilla toukokuun loppupuolella. Vastaanotto oli innostunutta ja kiittelevää. Ensi-iltayleisö sai myös maistaakseen aitoa Puruveden muikkua sekä pohjoiskarjalaista ruisleipää, jonka oli leiponut kontiolahtelainen Päivi Sokura.IMG_3147 Ensi-iltaan kuuluivat haastattelut Italian kansalliselle Rai UNO – kanavalle ja yleisöluento. Kansainvälisen ensi-illan jälkeen elokuva jatkoi välittömästi ensi-iltoihin Turkkiin ja Puolaan. Kansainväliset näytökset jatkuvat vuoden loppuun asti.

Elokuvassa esitellään sekä kesäajan rysäpyynti, että talvinuottaus. Lisäksi elokuvassa on mukana 1930- ja 1960 –luvun talvinuottaukseen liittyvää, ainutlaatuista arkistomateriaalia Puruvedeltä ja Rymättylästä.

SF seining 1950s 1Elokuvan tarinallinen kehys on kahden nuottakunnan päivä jäällä. Filmi pohtii muun muassa, millaista nuottaus on, miten perinteiset ja nykyajan työvaiheet lomittuvat keskenään sekä miksi 1300 –luvulla alkanut Puruveden nuottaus on erityistä.

Ohjaaja Tom Miller PrettyGoodProductions –tuotantoyhtiöstä Yhdysvalloista on valinnut uusimpaan elokuvaansa minimalistisen tyylin. Kalastajat viettivät jäällä normaaleja pyyntipäiviä. Elokuva on kuvattu heidän ehdoillaan. Elokuvan leikkauksessa on kuultu kalastajien mielipiteitä ja toiveita.

Puruveden talvinuottaus on sekä ammatti ja kulttuuri, jota kuitenkin tunnetaan vähän kansallisesti ja kansainvälisesti. Dokumenttielokuva on osa pyrkimyksiä lisätä tietoja kalastukseen ja Puruveden muikkuun liittyen. Puruveden talvinuottaus ja siihen liittyvä suullinen perinne onkin ehdolla UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Elokuva on omistettu Kesälahden kalasataman pitkäaikaiselle johtajalle,

Esa Rahunen, 1955-2016

Esa Rahunen, 1955-2016

Esa Rahuselle, jonka havaintoja säiden muutoksista ja luontosuhteesta kuullaan elokuvassa arkistomateriaalina.

Elokuvaa tarjotaan kotimaisille tv –kanaville, kuten YLE:lle sekä kansainväliseen levitykseen. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi koulujen oppimateriaalina. Toissijaisesti elokuvahanke tukee myös Puruveden muikulle ja perinteiselle pyynnille annettua EU:n nimisuojatoimintaa.

Elokuva on tuotettu Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) Suomen toimintaohjelman 2014-2020 tuella. Hankenumero 31186, 2016. Muita rahoittajia ovat olleet Kesälahden kalasatama –osuuskunta ja Lumimuutos –osuuskunta.

Elokuva on nyt katsottavissa vapaasti verkossa. Sen voi katsoa suomeksi ja englanniksi.

 

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.