Neil Young kutsuu kylään: OSK Lumimuutos ja veteraanirokkari Helsinkiin heinäkuussa

800px-Ny-ottawa-jul-2006(Kuva: Wikipedia)

Neil Young tuo uuden bändinsä Promise of the Real Helsinkiin keikalle 3.7.2016. Kanadalainen veteraanirokkari on kutsunut  tapahtumaan suomalaisen OSK Lumimuutoksen.

Lumimuutos on 16 vuotta toiminut itsenäinen kulttuuri- ja tutkimusjärjestö. Se toimii koko kalottialueella Alaskasta Lappiin ja sieltä Siperiaan, sekä Pohjois-Karjalan kylissä ja kaupallisten kalastajien parissa. Lumimuutos on globaali järjestö, joka on voittanut useita ihmisoikeus-, ympäristö- ja kulttuuripalkintoja. Se on tehnyt Arktisen Neuvoston kanssa yhteistyötä alkuperäiskansojen, luontaistalouksien ja ilmastonmuutoksen osalta. Lumimuutos koordinoi muun muassa Itä-Suomen suurimpiin kuuluvaa vesiensuojeluhanketta Jukajoella, jossa 2,7 miljoonaa euroa on kulutettu vesistön kunnostukseen. Selkien ja Alavin kylien kanssa toteutettava hanke voitti ’ympäristöalan Oscarin’, Energy Globe Awardin tammikuussa 2016. Jukajoella on kuvattu myös kaksi amerikkalaista dokumenttielokuvaa aiheesta. Tero Mustonen Lumimuutoksesta on sukupolvensa tunnetuimpia ilmastonmuutostutkijoita. Hän toimii myös kaupallisena kalastajana.

Neil Youngin edustajat toteavat: ”Neil Young on kutsunut joukon laajaa kunnioitusta nauttivia järjestöjä mukaan kiertueelleen. Näin hän käsittelee The Monsanto Years –levynsä kysymyksiä laajemmaltikin. Keikalle pystytetään ’Neil Youngin globaalikylä’, missä järjestöillä, jotka kutsun ovat saaneet, on mahdollisuus esitellä toimintaansa ja tekojaan. The Monsanto Years –levy keskittyy ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiin, mukaan lukien ilmastonmuutos, meriensuojelu, uhanalaiset lajit ja ruokaturvallisuus. Kiertueen avulla välitetään aikamme kohtalonkysymyksistä lisätietoja konsertteihin tuleville. OSK Lumimuutos on luonnollinen kumppanimme ja olemme innoissamme tästä yhteistyöstä.

Tero Mustonen, kalastaja ja tutkija Lumimuutoksesta toteaa: ”Kun Neilin esikunnasta tätä yhteistyötä esitettiin, se tuntui arvokkaalta ja luonnolliselta. Young on pitkän linjan kantaaottava muusikko, jonka arvostelukykyyn luotetaan. Ajankuvamme Suomessa vaatii uusia ratkaisuja. Neilin viestien mukaisesti luonnon tuhoamisen sijasta meidän tulee huolehtia ja vaalia sitä – vaikkapa jättämällä suoluonto ja vanhat metsät rauhaan, kunnioittamalla saamelaisten kulttuuria ja oikeuksia sekä tukemalla ammattikalastajiamme. Jukajoki –hankkeestamme tehty amerikkalainen elokuva kiertää parhaillaan maailmaa ja kerää paljon myönteistä huomiota. Siitä onkin tullut malli kylien keinoista elvyttää vesistöjään, jotka ovat vaurioituneet. Lisäksi Lumimuutoksen työ kolttasaamelaisten kanssa Näätämö –joen yhteishallintahankkeessa, Siperian poropaimentolaisten kumppanuus ilmastonmuutokseen mukautumisessa, kylähankkeet sekä kaupallisten kalastajien kanssa tekemämme yhteistyö Pohjois-Karjalassa tukevat Youngin visiota siitä, että asioiden tulee todella muuttua käytännössä, jos aiomme selvitä tämän vuosisadan paineista. Asioita pitää uskaltaa tehdä uusilla tavoilla, rohkeudella ja jättäen menneet vauriot taakse. Kuka olisikaan parempi kumppani tähän työhön, kuin itse Neil Young! Keep on Rockin in the Free World!”

OSK Lumimuutos on aiemminkin työskennellyt eturivin muusikkojen, kuten Grammy –palkitun Tinariwenin, ja suomalaisten Kimmo Pohjosen ja  Jukka Takalon kanssa. Lumimuutoksen työ on ollut esillä Financial Timesissä, BBC:llä, National Geographicissa, Guardianissa, Foreign Policyssä, CNN:llä, China Dialoguessa ja muissa globaaleissa medialähteissä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa, Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.