Jukajoen ja –järven kunnostus otti ison askeleen eteenpäin – lähes 200,000 euron hanke lähdössä liikkeelle 2015-2017

Sedimenttitutkimuksia 2012. Kuva: Kunnostushankkeen arkisto, 2014.

Sedimenttitutkimuksia 2012. Kuva: Kunnostushankkeen arkisto, 2014.

Joensuun kaupunki, Kontiolahden kunta, ELY-keskus, paikalliset järjestöt, yritykset ja maanomistajat ovat lähdössä rahoittamaan Jukajärven ja –joen valuma-alueen kunnostusta. Amerikkalainen dokumenttielokuvaryhmä palaa jatkamaan kuvauksiaan kesäkuussa.

Vuoden 2010 ja 2011 kalakuolemista tunnetulla Jukajoen valuma-alueella on käynnistymässä mittava vesiensuojeluhanke kesällä 2015. Se kestää vuoteen 2017. Tänään Joensuun kaupunki on myöntänyt hankkeelle 45,000 euron rahoituksen. Kontiolahden kunnan virkamiehillä on positiivinen suhtautuminen hankkeeseen, ja lopulliset päätökset tehdään siellä 22.4.2015. ELY-keskus rahoittaa hanketta kolmen vuoden aikana noin 90,000 eurolla. Tämän lisäksi valuma-alueen yritykset, maanomistajat, kansalaisjärjestöt ja muut toimijat ovat antamassa rahallista panostaan vakavasti vaurioituneen valuma-alueen kunnostukseen kolmen vuoden aikana. Tavoitteena on palauttaa taimen ja järvilohi vesistöön vuoteen 2025 mennessä.

 

Uudessa hankkeessa, joka käynnistynee konkreettisesti kesäkuun alussa, tehdään valuma-alueelle suuri joukko vesiensuojelurakenteita, kuten kosteikkoja, pintavalutuskenttiä ja muita käytännön toimia. Hanke työllistää paikallisia urakoitsijoita, ja kaikki sen toimet parantavat Jukajärven ja –joen vesistön tilaa. Vaikutuksia ennakoidaan olevan vedenlaadun parantumiseen jo keväällä 2016.

 

Jukajoen kunnostushanke on lajissaan Itä-Suomen suurin. Viiden vuoden aikana on kulunut noin 2,7 miljoonaa euroa tutkimuksiin ja kunnostustoimiin happamuusongelmista ja teollisen maankäytön vaikutuksista kärsivällä valuma-alueella. 2012 VAPO rakensi Linnunsuolle Itä-Suomen suurimman kosteikon, josta on tullut kansallisesti merkittävä lintukohde. Se kerää kymmeniä lintubongareita viikottain kesäkaudella.

Jukajoen kylävetoista hanketta on pidetty mallina Talvivaaran ongelmien ratkaisuun, ja se on saanut kesällä 2014 YK:n ympäristöohjelma UNEP:in parhaat käytänteet huomion. Hanketta luotsaavat Selkien ja Alavin kylät. Hankkeessa paikallisten kokemusperäinen tieto ja havainnot on asetettu samalle tasolle tieteen kanssa.

Kesäkuussa 2015 amerikkalainen dokumenttielokuvaryhmä palaa Jukajoelle. Syksyllä 2015 saavat ensi-iltansa kaksi elokuvaa Selkien ja Alavin ponnisteluista vesistönsä puolesta. ”Jukajoki” –elokuvan trailer –ennakkofilmin voi käydä katsomassa osoitteesta www.selkie.fi

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.