Tervehdys vesienhoitotapahtumaan Parkanossa 11.3.2015

Aurinko Kuivasjärven päällä tammikuussa 2015. OSK Lumimuutos, 2015

Aurinko Kuivasjärven päällä tammikuussa 2015. OSK Lumimuutos, 2015

Tervehdys Kokemäenjoen ja Ikaalisten reitin latvavesistöön liittyvän Kuivasjärven kunnostamiseksi perustetulta kansanliikkeeltä tärkeään tapahtumaanne! Edustajamme Heikki Mettomäki osallistuu illan ohjelmaan. Vuonna 2013 Kuivasjärvi teki kuolemaa – ennennäkemätön leväpatja ja muut vedenlaadun heikentymät kesän aikana käynnisti kansanliikkeen järven pelastamiseksi. Olemme toimineet nyt lähes kaksi vuotta. Tässä tervehdyksessä lyhyet terveiset siitä, miten koitamme ratkaista Kuivasjärven kohtalon paremmaksi käytännön keinoin:

  1. Uskallamme ajatella, että järvi kuuluu meille: Kuivasjärvi ei ole asiantuntijoiden, ELY-keskuksen, kunnan, valtion tai jonkun muun abstraktin tahon – vaan se on kaikkien niiden ihmisten, jotka kuuluvat ja kiinnittyvät järvelle ja sen valuma-alueelle. Se on kuin rakas sukulainen, johon muun muassa oma sukuni kiinnittyy vuosikymmenten ajalta. Vain näin ajattelemalla annamme riittävästi arvoa vesistöllemme. Amerikkalainen Foreign Policy –lehti teki kansanliikkestä ison jutun 2014, jonka keskiössä oli tämä ajatus.
  2. Koska järvi on meidän, on meillä myös vastuu laittaa se kuntoon: Vaikka syyllisiä on helppo osoittaa ja löytää, lopulta me itse olemme vastuussa siitä, että järvi elää tai kuolee. Asia on hyvin yksinkertainen – jos nyt ei onnistuta, peli on ohi.
  3. Järven vauriot ovat vuosikymmenten hallitsemattoman maankäytön tulosta: Se, että Kuivasjärven valuma-alueen ympäristö on tuhottu ja ojitettu vuosikymmenten aikana, on syynä siihen, että vauriot ovat niin mittavia. Hyvä uutinen on se, että ihmiset voivat myös kunnostaa tuhonsa jäljet, jos ne avoimesti myönnetään.
  4. Aluksi valuma-alue tulee saada kuntoon: Valuma-alue, josta Kuivasjärvi kokoaa vetensä, on merkittävästi vaurioitunut. Sieltä tulee sekä kiintoainesta turvetuotannon ja metsäojitusten tuloksena että ravinnekuormia. Olemme vuosien 2013-2014 aikana selvittäneet laajasti tieteen ja paikallisen tiedon keinoin, missä ongelmakohdat ovat. Tulokset ovat selvillä. Paikallisten kokemus- ja muistitiedot tunnistivat useita kunnostus- ja muutostietoja, jotka ovat yhtä tärkeitä kuin tieteellinen tieto.
  5. Kuivasjärvi oli jo Lönnrotin tiedossa: Kuivasjärvi oli jo Lönnrotin nimeämä perinnealue – se tarkoittaa, että syväsuhde luontoon on säilynyt seutukunnalla pitkään – sen avulla myös taistellaan järvi eläväksi. Tämän takia kulttuuripyynti, esimerkiksi talviverkoilla, rysillä ja nuotalla on ollut keskiössä ja elvytetty kansanliikkeessä.
  6. Rahoitus toteutetaan yhteistyönä: Olemme sijoittaneet nyt noin 100,000 euroa lähivuosina järveen. Tänä vuonna, siis kuluvana, 2015, olemme eri kumppanien kanssa rahoittaneet noin 50,000 e suoennallistamisiin. Tavoitteena on huhtikuuhun mennessä saada neuvottelut kaupungin, VAPO:n, Metsähallituksen, metsäyhtiöiden ja paikallisten kanssa noin 120,000 e valuma-aluekunnostushankkeesta seuraavalle kolmelle vuodelle. Lukuisat kiinteistönomistajat ovat tulleet mukaan rahoitukseen. Kaikki tuki on tervetullutta. Tämän jälkeen kunnostetaan järviallas.
  7. Maanviljelijät ovat avainkumppaneita: Kuivasjärven valuma-alueen viljelijät ovat avainkumppaneita, ja teemme läheistä yhteistyötä Pro Agrian, MTK:n, tuottajatahojen ja ELY:n kanssa, että tilakohtaiset vesiensuojelutoimet, vapaaehtoisesti, käynnistyvät pian.
  8. Tulevaisuus voidaan muuttaa, jos maankäyttö on kestävää: Kuivasjärvi elpyy kansanliikkeen toimesta vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteesta ei jousteta. Olen tuolloin n. 50 –vuotias. Palautumiseen menee siis vähintään n. 15 vuotta, jos kaikki toimet otetaan nyt käyttöön. Järvi pelastuu, mutta vain jos valuma-alueen maankäyttö toteutetaan siten, että uusia vaurioita ei synnyt. Turvetuotannon, uudisojitusten tms. aika valuma-alueella on siis ohi.

Tero Mustonen, tutkijatohtori

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.