”Unelmien koulu” tuotti oppilaiden tekemiä animaatioita, maalauksia ja tulevaisuudentoiveita Alaskassa, Selkiellä ja Uralin Venäjällä

”Unelmien koulu”  on ollut yhteishanke tänä lukuvuonna Alaskassa, Selkiellä ja Uralin Venäjällä, Udmurtian Noryassa sijaitsevissa kyläkouluissa. Oppilaat pohtivat tulevaisuuden toiveitaan koulunkäyntiin – nuorimmat inuiitti –oppilaat Beringinsalmella innostuivat tekemään seitsemän animaatioelokuvaa.

Kontiolahden Selkien kylän ja koulun kansainvälisyys- ja perinnehanke elää seitsemättä vuottaan. Tänä lukuvuonna teemana oli ”Unelmien koulu”, joka toteutettiin samaan aikaan ystävyyskouluissa Unalakleetin kylässä Beringinsalmella, Alaskassa sekä Uralin Venäjällä, suomensukuisten udmurttien Noryan koulussa. Aloite tämän vuoden toimiin tuli udmurteilta, jotka ovat vierailleet Selkiellä 2009 ja 2012, selkieläiset opettajat ja oppilaita ovat käyneet Alaskassa ja Noryassa 2008, 2010 ja 2011. Koulut järjestävät säännöllisiä SKYPE –laulajaisia ja viikoittaista kirjeenvaihtoa.

Selkiellä 15 oppilasta pohti tulevaisuuden unelmien koulua kotitehtävin ja kirjoitusharjoituksin. Tehtävään osallistuivat 3.-6. luokkalaiset. Koulurakennukseen kohdistettiin toiveita: ”seinät metallia, väriltään pinkki, musta tai ruskea.” Tietynlaista oppimisympäristön muunneltavuutta toivottiin: ”Seiniä ei ole”. 14 oppilasta tuki ajatusta, että ihmisopettajillakin on roolinsa, vain yksi oppilas toivoi robottia opettajakseen. Kouluajat menisivät kahteen vuoroon: aamulla kouluun tulisi 7 oppilasta, illalla kouluun tulisi 7 oppilasta. Puolen vuoden kesälomaa kannattivat useat. Tulevaisuudessa suomalaisia oppilaita olisi 66%, amerikkalaisia 8% ja kiinalaisia 25%: ”[Oppilaat tulevat] eri puolelta maailmaa – ehkä!” ja ”Vaikka mistä! Kaikkia pitää kunnioittaa!” Ilonaiheita olivat ystävät, pitkät välitunnit, uuden oppiminen, jopa opettajat ja ”karkki”.

Udmurtiassa oppilaat olivat maalanneet unelmiensa koulun maisemia – mukana oli aikakone, avaruusasemaa muistuttava koulu ja lentävä matto –tyylinen koulu. Siellä tehtävään osallistui parikymmentä oppilasta, jotka jakoivat ajatuksiaan ja maalauksiaan 5. helmikuuta SKYPESSÄ Alaskaan ja Selkielle.

Inupiaq –inuiittikansaan kuuluvat Unalakleetin oppilaat Beringinsalmen koulupiirissä olivat tehneet seitsemän huikeaa animaatioelokuvaa unelmien koulusta. Aiheina olivat ”lentävät kirjat”, robottityttö, aikamatkustus, toivekouluateria ja monet muut. Filmit voi katsoa netissä (englanniksi):

”Painoton tila” 

”Lentävät kirjat”

”Suihkupakkaus”

”Robottityttö”

”Aikamatkustus”

”Kyläkoulu”

”Unelmien ruokatarjotin

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.