Pohjoisten kalastusperinteiden festivaali jatkaa Näätämö-joen yhteishallintaprojektia ja tuo siperialaiset Sevettijärvelle

Puruveden muikku sai EU-nimisuojan joulukuussa, 2013. Kuva: OSK Lumimuutos, 2014

Puruveden muikku sai EU-nimisuojan joulukuussa, 2013. Kuva: OSK Lumimuutos, 2014

Pohjoisten kalastusperinteiden festivaali jatkaa

Näätämö-joen yhteishallintaprojektia ja tuo siperialaiset Sevettijärvelle

 YK:n, Pohjoismaiden ministerineuvoston, OSK Lumimuutoksen ja Saa’mi Nue’tt –kulttuurijärjestön vuodesta 2011 luotsaama Näätämö –joen yhteishallintahanke huipentuu tämän vuoden osalta koko ensi viikon kestävässä sarjassa tapahtumia – Pohjoisten kalastusperinteiden festivaali.

Länsi-Siperiasta, Hanti-Mansiasta, tulee laaja ammattikalastajien ja kalatalousalan edustajien delegaatio tutustumaan suomalaiseen ja saamelaiseen kalastukseen sekä vesiensuojelu- ja ennallistamistyöhön. Viikko alkaa Puruveden ammattitalvinuottaajien isännöimänä Pohjois-Karjalassa. Viikon keskivaiheilla siperialaiset, amerikkalaiset ja suomalaiset tutustuvat Lokan ammattikalastajien tilanteeseen Lokalla.

Loppuviikosta Sevettijärvelle, Inariin kokoontuu kalastajia, käsityöläisiä, kalatalouden virkamiehiä, poromiehiä ja –naisia sekä tutkijoita käsittelemään Näätämön yhteishallintahankkeen tuloksia, parhaita käytänteitä sekä niiden koulutus- ja siirtomahdollisuuksiin Ponoi- ja Ob –jokien valuma-alueille Venäjällä.

Kansainvälisiä vieraita on tulossa Kuolan ja Norjan saamelaisten suunnalta, Yhdysvalloista ja Englannista laajan länsisiperialaisen (Hanti-Mansia) ammattikalastaja-kalatalousryhmän lisäksi.

Kaikille avoin, maksuton kylätapahtuma, festivaalin päätös, alkaa lauantaina 20.9.2014 kello 10.00 Sevettijärven kolttien kylätalolla ja koulun läheisyydessä nuottanäytöksellä, jonka jälkeen kyläläiset ja vieraat vaihtavat kokemuksia kalastuksesta, käsitöistä ja vesiensuojelusta. Tapahtuma kestää n. kello 15.00 asti. Hanti-Mansian edustajat ovat ilmoittaneet halukkuudestaan Pohjoisten kalastusperinteiden festivaalin järjestämiseen kesällä 2015 Ob-joella. Näätämö –joen yhteishallintahanke on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja on osoittautunut mielekkääksi saamelaisten oikeuksien, alkuperäiskansa- ja paikallisen tiedon mukaansaantiin, kun atlantinlohen, joen valuma-alueen ja pyyntiasioiden kehystä ratkotaan. Hanke on toiminut vuodesta 2011 ja se tekee läheistä yhteistyötä Metsähallituksen, RKTL:n ja muiden valtion toimijoiden kanssa.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.