Pitkään odotettu Metsäveri-kirja taas saatavilla

Vuonna 2012 alun perin julkaistu Metsäveri-kirja, eli saamelaisen Aslak Ola Aikion elämää ja perinnetietoa valottava teos on ollut pitkään loppuunmyyty. Uusi, tarkistettu 2. painos on nyt saatavilla.

Metsäveri on kokoelma Aslak Ola Aikion (1931-2004) tarinoita ja kokemuksia. Tiedot on tallennettu kesän ja syksyn 2003 aikana. Teos on tärkeä tietolähde saamelaisten kulttuurista Suomessa. 

Aslak Olan tarinoista piirtyy kuva Saamenmaan ankaran luonnon kanssa elämisestä. Lapsuus ja nuoruus Utsjoella 1930-luvulta 1950-luvulle, tien rakentaminen ja lopulta nykyajan mukanaan tuomat muutokset kuvastuvat kertomuksissa ja valottavat saamelaisten elämää. 

Aslak Ola Aikio oli ammattimetsästäjä ja kalastaja, erämaan tuntija. Kirjassa on tarinoita saamelaisen pyytäjän tiedoista ja ymmärryksestä pohjoisen luonnonvarojen niukkuudesta. Tältä pohjalta Aslak Ola kamppaili myös saamelaisten kalastusoikeuksien puolesta. Utsjokelainen Aikio juoksi suden perässä vuorokauden ollessaan nuori poika, hiihti ahmojen jäljillä päiviä ja tunnettiin miehenä, jonka sana pitää. Hän ei kerskunut erätaidoillaan tai saaliillaan – mutta arvosti ihmisiä, jotka tiesivät luonnosta. 

Teos on osa Osuuskunta Lumimuutoksen (Snowchange Cooperative) arktisten yhteisöjen kanssa tehtävää tutkimus- ja kulttuurityötä. Lumimuutos on saamelaisten pitkäaikainen yhteistyökumppani. 

Aslak Ola Aikion perhe ja sukulaiset ovat osallistuneet kirjan kaikkiin tekovaiheisiin. Kulttuuripersoona Aslak A. Pieski, Aslak Olan pitkäaikainen ystävä, on kirjoittanut kirjaan esipuheen. 

Kirjaa voi tilata osoitteesta kauppa@lumi.fi

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.