Kissapuron lohikalojen kutualuekunnostus palauttaa arvokalat

Jorma Antson Espoosta ja Vesa Antikainen kuljettavat kiviainesta Kissapurolle käsivoimin.

Jorma Antson Espoosta ja Vesa Antikainen kuljettavat kiviainesta Kissapurolle käsivoimin.

Joensuun Kiihtelysvaaran pitäjässä sijaitseva Kissapuro on parhaillaan laajamittaisten kunnostustoimien kohteena. Vuosikymmenen jatkunut valuma-aluekunnostus huipentuu taimenen kutualueiden ja uomaekologian ennallistamiseen tänä syksynä. Sekä ammattilaiset, että vapaaehtoiset ponnistelevat joella paremman tulevaisuuden puolesta.

Maaseudun tulevaisuudessakin valtakunnallisesti esillä ollut Kissapuro on merkittävä pieni joki Kiihtelysvaarassa, Pohjois-Karjalassa. Se on Jukajoen valuma-alueen latvavesistöjä. Vuodesta 2011 Alavin ja Selkien kylät ovat ennallistaneet vesistön valuma-aluetta.

Janne Raassina lastaa kiviainesta vietäväksi purolle.

Janne Raassina lastaa kiviainesta vietäväksi purolle.

Nyt, 2020, Kissapurosta pyritään ennallistamaan lohikalojen koti. ELY-keskuksen kalatalouden edistämisvaroilla, sekä UPM:n tuella ja Landscape Rewilding -ennallistamisohjelman resursseilla kokonaisuudessaan 10,000 € hanke pyrkii saamaan

Jouni Väänänen (vas) ja Vesa Voutilainen lapiohommissa Kissapurolla.

Jouni Väänänen (oik.) ja Vesa Voutilainen lapiohommissa Kissapurolla.

useamman kilometrin matkalla kutualueita ja uomaekologian ennallistamista aikaan 2021 mennessä. Amerikkalainen säätiö Land is Life myönsi hankkeelle myös isohkon rahoitusosuuden. Myös vapaaehtoistyötä kylän ja kansalaisjärjestöjen toimesta saatiin jo ensimmäisellä viikolla.

Katso, kun minikaivuri lastaa kiviainesta Kissapurolla. Asiantuntija Janne Raassina puikoissa.

Kutusoraa Kissapuroon.

Kutusoraa Kissapuroon.

Lisäksi allaolevista videoista voit tutustua työhön ja tekijöiden kommentteihin hankkeen osalta:

vesa

Maanomistaja Vesa Antikainen kertoo kylävetoisesta ennallistamisesta ja maanomistajan näkemyksistä puron ennallistamiseen.

jouni

Vapaaehtoinen Jouni Väänänen Lesnan Naputtajista kertoo laajemmin, miksi jokien ja arvokalojen elinympäristöjen ennallistaminen on merkityksellistä. 

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.