Jukajoki – hanke palkitaan – Gaala-illalla miljardi TV -katsojaa

Juka1Pohjois-Karjalassa Selkien ja Alavin kylien vetämä, Itä-Suomen suurin vesiensuojeluhanke Jukajoen kunnostamiseksi on voittanut parhaan kansallisen ympäristöpalkinnon – ”Energy Globe Award 2015” –palkinnon. Palkinnon jakaa itävaltalainen, samanniminen säätiö tiistaina 19.1.2016 Teheranissa, Iranissa, muiden voittajien kanssa.

Energy Globe Award -palkintoa on verrattu ympäristöalan Oscar –palkintoon. Palkintojenjakotilaisuuteen odotetaan paikalle Iranin korkeaa poliittista johtoa, mukaan lukien Iranin presidentti Rohani, ministeri Maneka Gandhi Intiasta, Nobelin rauhanpalkinnon saajia ja muita kansainvälisiä merkkihenkilöitä. Aiemmissa palkintoseremonioissa on ollut mukana esimerkiksi YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Mihail Gorbatsov ja Hollywood -tähtiä. Suomelle luovutettavan palkinnon vastaanottaa Jukajoki-hankkeen projektijohtaja Tero Mustonen.

Sedimenttitutkimuksia 2012. Kuva: Kunnostushankkeen arkisto, 2014.

Sedimenttitutkimuksia 2012. Kuva: Kunnostushankkeen arkisto, 2014.

TV –gaala kerää säätiön mukaan yli miljardi katsojaa 600 eri TV –kanavalla maailmassa. Sitä voi myös seurata stream–lähetyksenä osoitteessa http://www.energyglobe.info

Gaala järjestetään tänä vuonna Iranissa, koska tavoitteena on tukea Iranin ympäristö- ja kansalaisyhteiskuntakehitystä.

Jukajoki –hanke on toiminut viiden vuoden ajan. Se sai myös YK:lta erityismaininnan 2014 parhaista käytänteistä vesiensuojelussa. Kokonaisuudessaan hankkeeseen on kulutettu 2,7 miljoonaa euroa, joilla on pyritty kunnostamaan ja tutkimaan erittäin vaurioitunutta vesistöä. Vuosina 2010 ja 2011 Vapon turvetuotanto aiheutti kalakuolemia joella, jonka jälkeen kylät käynnistivät tämän uudentyyppisen vesiensuojeluhankkeen.

Hankkeen eräs merkittävimpiä innovaatiota on ajatus siitä, että kyläläisten perinteinen, paikallinen tieto on yhtä tärkeää muutosten havainnoinnissa kuin tiede. Ympäristöministeriön edustaja esittikin vuonna 2012 Jukajoen hankkeen innovaatioita mahdolliseksi Talvivaaran kaivoskatastrofin ratkaisumalliksi julkisuudessa.

Majavaa pyydetään lihansa ja nahkansa takia Jukajoella. Kuva: Kari Ikonen, 2014.

Majavaa pyydetään lihansa ja nahkansa takia Jukajoella. Kuva: Kari Ikonen, 2014.

Näin kalastajat, metsästäjät ja valuma-alueen asukkaat ovat päässeet mukaan kunnostamaan rakasta vesistöään. Kansainvälisesti vuonna 2016 Jukajoki –hanke on esillä myös kahdessa amerikkalaisdokumenttielokuvassa – Jukajoki ja ”Our Place on Earth”, joita on kuvattu Selkien ja Alavin kylillä kahden vuoden ajan. Jukajoki –elokuva saa ensi-iltansa maaliskuussa 2016. Pohjois-Karjalan ELY –keskuksen biosfääri –alueen kansainvälistymisvarat tukevat Selkien edustajaa matkakuluissa Iraniin.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.