Jukajoen uudet rakenteet 11.11.2015

Nuottausta on elvytetty valuma-alueella kalastorakenteen selvittämiseksi Nordic-verkkotyöskentelyn lisäksi. Kuva: Tero Mustonen, 2014.

Nuottausta on elvytetty valuma-alueella kalastorakenteen selvittämiseksi Nordic-verkkotyöskentelyn lisäksi. Kuva: Tero Mustonen, 2014.

Kutsu tutustumaan Jukajoen ja –järven uuden valuma-aluehankkeen maastotöihin ja kuulemaan viimeisimmät uutiset

11.11.2015 klo 11.00 Alavi-Jukajärven kylätalolle, osoitteessa Tervasuontie 65, 82110 HEINÄVAARA 

josta lähdemme ohjatusti omilla autoilla aluksi valuma-alueen uudelle kunnostuskohteelle. Vierailu kestää noin tunnin-puolitoista. Tämän jälkeen, noin 13.00 – 14.00, palaamme Alavi-Jukajärven kylätalolle kahvittelemaan ja pienelle suolaiselle.

Jukajoen ja –järven valuma-alueen Selkien ja Alavin kylien luotsaama kunnostushanke on Itä-Suomen suurin lajissaan. Hanke on saanut uuden rahoituksen 2015, jolla pyritään kunnostamaan koko valuma-alueen ongelmapisteet. Tämän jälkeen, vuosikymmenen loppupuolella, siirrymme kunnostamaan itse järvialtaan ja jokiuoman. Tavoitteena on että taimen, ehkä järvilohikin, palaa vesistöön 2025.

Jo aiemmat toimet valuma-alueella ovat synnyttäneet Suomen tärkeimmän kahlaajalintukosteikon Linnunsuolle, jossa myös paikallinen metsästys on mahdollista. Nyt alkanut uusi vaihe edustaa pitkälle vietyä yritystä vesistöjen kunnostukseen, elinympäristöjen ja virkistyskäytön elvyttämiseen sekä kalatalouden ennallistamiseen myös kansallisella tasolla.

Jukajoki –hanke sai keväällä 2015 merkittävän eurooppalaisen ympäristöpalkinnon, Energy Globe 2015 –tunnustuksen. Lisäksi YK on huomioinut hanketta jo vuonna 2014. Amerikkalainen elokuvaryhmä kuvaa kylävetoisen vesiensuojeluhankkeen toimista elokuvaa, joka saa ensi-iltansa Suomessa tammikuussa 2016.

11.11.2015 päivän tarkoituksena on tarjota median edustajille ja muille sidosryhmille tilaisuus tutustua uuden hankkeen konkreettisiin toimiin maastossa, saada lisätietoja tämän vuosikymmenen tavoitteista ja seurata kylävetoisen valuma-aluekunnostuksen viimeisimpiä käänteitä maastossa.  Lämpimästi tervetuloa !

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.