Uusi hanke lisää tietoisuutta Puruveden ammattimaisesta talvinuottauksesta

OSK Lumimuutoksen jäseniä ja Pohjois-Karjalan kalastajia talvinuotalla Puruvedellä 2010. Kuva: Tero Mustonen, 2014

OSK Lumimuutoksen jäseniä ja Pohjois-Karjalan kalastajia talvinuotalla Puruvedellä 2010. Kuva: Tero Mustonen, 2014

Uusi hanke lisää tietoisuutta Puruveden ammattimaisesta talvinuottauksesta

 Uusi hanke esittelee Puruveden talvinuottausta, ainutlaatuista kalastusmuotoa, jonka juuret ovat 1300-luvulla. Järven muikku on saanut myös EU:n nimisuojan biologisten ominaisuuksiensa ja perinteisen pyyntitapansa johdosta. Lapset Kiteen seudulla pääsevät hankkeessa nuotalle.

Keski-Karjalan Leader –ryhmä Jetina esittää yhteensä 70% tukea 22,500 euron kokonaisuudelle talvinuottaus –hankkeen rahoittamisessa. Puruvesi on ainutlaatuinen järvi Euroopassa ja yhtä ainutlaatuinen on sen yhteisöllinen, ammattimainen talvinuottaus. Siitä ensimmäiset merkinnät ovat jo 1300-luvulta, ja se edustaa alansa harvinaista kokonaisuutta Suomessa.

Talvinuottauksen ja muun Puruveden ammattimaisen kalastuksen tunnettavuus on kuitenkin maakunnallisesti ja valtakunnallisesti heikko, ja samaan aikaan kalastus on uhattuna. Puruveden ammattimaisen talvinuottauksen tietoisuuden lisääminen –hanke korjaa tämän tilanteen. Se, vuoden 2016 aikana, tuottaa laadukkaan, alle 10 minuutin englannin- ja suomenkielisen esittelyvideon, nettisivut, esitteet, julistesarjat, ja kirjasen talvinuottauksesta ja Puruvedestä.

Puruveden muikku sai joulukuussa 2013 EU:n nimisuoja –tunnustuksen. Komissio toteaa päätöksessään, että sekä muikku biologisilta ominaisuuksiltaan, että pyyntitapa suojataan ainutlaatuisina. Samoin Puruvedellä toimiva Pro Puruvesi ponnistelee ja on saanut ison EU –rahoituksen vesistön kunnostuksen osalta läpi. Edellytykset kehittää talvinuottauksen tunnettavuutta ovat siis paremmat kuin koskaan.

Hankkeemme keskittyy konkreettisten tiedotustoimien avulla välittämään Puruvedestä ja sen ainutlaatuisesta kalastuskulttuurista sekä siihen liittyvästä ekologiasta faktoja, joilla näkymätön saadaan näkyväksi. Olemassa olevat, ammattikuvaajien tallentamat materiaalit aiemmilta vuosilta saavat vihdoin tässä hankkeessa käyttötavoitteensa, kun LEADER –hanke tuottaa:

  • 5-10 minuuttisen, ammattimaisen kalastusta esittelevän videon, joka tulee olemaan vapaasti saatavilla
  • korkeatasoisen esitteen, jota jaetaan alueen kouluihin, kauppoihin, kirjastoihin ja muihin aiheeseen liittyviin kohteisiin
  • julistesarjan, jossa kalastajien arki jäällä, ja ajatukset saavat ammattimaisesti taitettuna arvoisensa tietotaustan
  • kirjasen, johon kootaan em. tiedot jaettavaksi ilmaiseksi
  • koululaisretkiä jäälle Puruveden lähikoulujen kanssa yhteistyössä, siten, että LEADER –hanke rahoittaa retkien kulut, mutta ei koulujen toimintaa

Puruveden talvinuottaus ja muu ammattikalastus on ainutlaatuinen kokonaisuus, joka samalla poistaa biomassaa kymmeniä tonneja vuodessa järvestä. Hankkeen avulla saamme muikun, kalastajien ja ammatin todellisuutta esille maakunnassa, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Erityisesti lasten jäälle saaminen tulee tarjoamaan unohtumattomia kokemuksia nuorille, ja mahdollistaa vaikkapa opintoretket ilmastonmuutoksen, vesistöjen tilan, biologian, lähiruuan ja kalastajan ammattiin teemoihin”,  toteaa Kesälahden kalasataman puheenjohtaja, osa-aikainen ammattikalastaja Tero Mustonen.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.