”Rakkaat Wanhat Rakennukset” – rakennusperintöpäivä tuo valtakunnan kärkinimen talotohtori Panu Kailan esitelmöimään Selkielle

 –

Rakennettu kulttuuriperintö Selkiellä periytyy muinaisista ajoista. Yrjö Wariksen omistama, nyt jo hävinnyt rakennusryhmä. Pekka Ikonen, 2015

Rakennettu kulttuuriperintö Selkiellä periytyy muinaisista ajoista. Yrjö Wariksen omistama, nyt jo hävinnyt rakennusryhmä. Pekka Ikonen, 2015

Seitsemän kohdetta, työnäytökset ja asiantuntijat opastavat uudistamaan vanhaa ja ajattelemaan uutta rakentamisessa Selkiellä

’Talotohtori’ Panu Kaila, arkkitehti Osmo Karttunen ja Selkien wanhat rakennukset tähdittävät Selkien ensimmäistä rakennusperintöpäivää lauantaina 9.5.2015 klo 10.00 – 17.00. Luvassa on seitsemän yksityistä kohdetta esittelyssä, luennot, työnäytöksiä ja paljon muuta.

Rakkaat Wanhat Rakennukset” –päivä esittelee käytännön keinoin perinnerakentamisen uudistamista, työtapoja ja mahdollisuuksia elvyttää rakennusperintöä. Käsillä on  maakunnallisesti merkittävä tapahtuma Pohjois-Karjalassa. Selkien rakennusperintöpäivä  tukee myös Suomen Kulttuuriympäristöstrategiaa (2014-2020) ja kytkeytyy Pohjois-Karjalassa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin.

Tavoitteenamme on tarjota yleisölle uusia ajatuksia rakentamiseen ja vanhan korjaamiseen. Vuosien 2013-2014 uudistusten takia rakennusperintö aiheena on Pohjois-Karjalassa jäämässä vaarallisen heikkoon tilaan. Museoviraston ja ELY -keskuksen resurssit on leikattu minimiin. Hallinnon keskittäminen uhkaa entisestään rakennusperinnön tilaa, tulevaisuutta ja elvyttämismahdollisuuksia.

Selkien kylä on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennetun kulttuuriperinnön vyöhykettä, valtioneuvoston määrittelemää kansallismaisemaa. Siihen kuuluvat myös naapurikylät Heinävaara ja Mönni.

Rakennusperinnön ”uuden alun” käynnistäminen Pohjois-Karjalassa on siis ajankohdaltaan nyt ihanteellinen ja tarpeellinen. Selkien kyläyhdistys on kokouksessaan 29.9.2014 hyväksynyt rakennusperintöpäivän järjestämisen ja valmistelevia töitä on tehty kuukausien ajan.

Rakennusperintöpäivän järjestää Selkien kyläyhdistys. Tapahtuma päärahoittajia ovat Ympäristöministeriö, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö sekä paikalliset yritykset ja yhdistykset. Selkieläiset järjestöt ovat tehneet mittavan talkootyön tapahtuman mahdollistamiseksi.

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Haastattelut ja lisätiedot:

Rakennusperintöasiantuntija Teemu Kuivalainen 050-5283527

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.