Kannanotto Puruveden tilanteeseen: Kesälahden kalasataman tilasta ja tulevaisuudesta

Kesälahden kalasataman tilasta ja tulevaisuudesta;

Puruvedellä koetaan muikkurysää. Kuva: Chris McNeave, 2014

Puruvedellä koetaan muikkurysää. Kuva: Chris McNeave, 2014

Vuosi on ollut erityisen aktiivinen ja merkittävä, vaikka sairastapaukset ovat vaikeuttaneet pyyntiä.

Maaliskuun talvinuottauskauden päätyttyä rysäpyynti käynnistyi keväällä ja kesällä suunnitellusti. Samalla ensimmäiset ammattikuvaajat tallensivat viikon ajan Kesälahden kalastajien arkea osana muikulle myönnetyn EU-nimisuojan markkinointitoimia. Normaaliin tyyliin, talkootyönä lapsia vietiin järvelle osana Pro Puruveden aktiivisia toimia mitata vesistön tilaa ja siirtää luontotietoja nuorelle polvelle.

Syyskuussa Kesälahden kalasatamalla ja rysillä järjestettiin laaja kansainvälinen ”Pohjoisten kalastusperinteiden festivaali”. Osallistujia saapui Siperiasta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Suomesta. Aluksi tutustuttiin Kerimäen kalastusmuseoon. Sitten oltiin pyyntihommissa Kesälahdella. Festivaali jatkoi Lokan tekoaltaalle ja Lappiin loppuviikosta, mukanaan pohjoiskarjalaisia ammattikalastajia.

Laajalevikkinen verkkolehti ”Our World” raportoi tapahtumista, artikkelin voi lukea osoitteesta

http://ourworld.unu.edu/en/fishers-of-eurasian-arctic-come-together-in-a-time-of-war

Syyskuussa toinen kuvausjakso ammattikuvaajien toimesta tallensi rysäpyyntiä. Lokakuun kutupyynnin osalta oli hiljaisempaa, mutta marraskuussa Kesälahden ammattikalastus sai merkittävää kansainvälistä huomiota. Maailman johtaviin ekologeihin kuuluva Essexin yliopiston professori Jules Pretty Englannista julkaisi talvinuottauksesta kertovan luvun uudessa kirjassaan.

Hän kertoi Puruveden talvinuottauksen pitkistä perinteistä ja historiasta joulukuun alussa Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:llä, lähetyksen voi kuunnella osoitteessa

http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/stw/stw_20141201-1232a.mp3

16.12.2014 Kesälahden kalasatamalla, ilmastonmuutoksen aiheuttamista pyyntikauden haasteista huolimatta tehtiin lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmia. Talvipyynti alkaa heti, kun jäät sen sallivat. Ensi vuonna nimisuoja-muikkuasiassa saadaan julistesarja ja esitteet laajaan levitykseen. Järjestämme Jules Prettyn kanssa hänen kirjansa ’Suomen julkistuksen’ alkuvuoden aikana. Koululaisia ja muita tahoja viedään nuotalle ja järvelle. Kalatalous elpyy, ja kaikki mukana olevat kalastajat panostavat nyt kaikkensa, että perinne, ammatti ja kalatalous selviävät. Mikä tärkeintä, kalasataman osuuskuntaan on juuri liittynyt alle 40-vuotias uusi osa-aikainen ammattikalastaja.

Nyt jos koskaan on aika edetä ja elvyttää kalatalouttamme Kesälahdella.

Jokainen voi vaikuttaa – ostakaa muikkua!

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.