80-vuotias ammattikalastaja Kalevi Veko saa kultaisen ansiomerkin – Perinnetieto avittanut kansainvälistäkin tutkimusta

Kalevi Veko. (c) OSK Lumimuutos, 2014

Kalevi Veko. (c) OSK Lumimuutos, 2014

Ammattikalastaja Kalevi Veko (s. 1934) Sastamalasta saa Kalatalouden keskusliiton kultaisen ansiomerkin maanantaina 3.11.2014. Kultainen ansiomerkki annetaan vain erityisistä ansioista kalatalouteen, perusteissa mainitaan, että se voidaan myöntää ”henkilölle, joka yleistä merkitystä olevalla tavalla on toiminnallaan edistänyt maamme kalataloutta tai merkittävällä tavalla ottanut osaa Keskusliiton ja sen jäsenjärjestöjen toimintaan ja joka ansiokkaasti on toiminut järjestön päämäärien hyväksi.

Veko on toiminut RKTL:n emokalatutkimuksissa tutkimusapulaisena, sekä koekalastajana vuosikymmenien ajan. Lisäksi hän on toiminut Kokemäenjoen valuma-alueella puhtaiden vesien puolesta. Yhteistyö Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistyksen kanssa on ollut aktiivista.

Kalevin tieteellinen yhteistyö oli tiiviimmillään edesmenneen RKTL:n tutkimusprofessori, dosentti Antti Soivion, kanssa. Soivio piti Kalevia merkittävimpiin kuuluvana yhteistyötahonaan. Soivion ja Vekon yhteistyö oli kansallisella tasolla merkittävää emokalatutkimuksen ja –toiminnan kehittämiseksi.

Kalevin ajatus ammattikalastajien kokemuspohjaisen tiedon roolista ympäristömuutosten indikaattorina sai merkittävimmän soveltuvuutensa Arktisen Neuvoston kalottialueen luonnon monimuotoisuus –raportissa, jossa Siperian Kolyma-joen ammattikalastajien havainnot kalastomuutoksista olivat vertauspisteenä biologisten tulkintojen rinnalla. Kotimaassa Puruveden ja Jukajoen kalastajat ovat olleet kanssatutkijoina samaa menetelmää sovellettaessa.

Voimme siis todeta, että Kalevin kalastukseen pohjaavat havainnot ovat olleet valtakunnan tasolla, ja sen eri osissa merkityksellisiä (Pirkanmaa, Itä-Suomi). Tämän lisäksi Kalevin havaintojen pohjalta kehitetty menetelmä kalastajien roolista ekologisten muutosten seurannassa on saanut kalottialueen, siis kansainvälisen roolin. Huhtikuussa

Itä-Suomen biologian laitoksen professori Raine Kortet otti kantaa Vekon toimiin toteamalla, että: ”Olette jakaneet kokemusperäistä tietoanne vesistöjen tilasta, kalojen biologiasta, elintavoista, niiden muutoksista sekä muista kalatalouteen ja –tutkimukseen liittyvistä aiheista korvaamattomalla tavalla vuosikymmenten ajan.”

Kultainen ansiomerkki luovutetaan Kalevi Vekolle maanantaina 3.11.2014 hänen kotonaan.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.