Kalastusperinnefestivaali toi siperialaiset, saamelaiset ja suomalaiset yhteen

Ammattikalastaja Olli Klemolan ideasta lähtenyt kehityskaari sai päätöksensä viime viikolla, kun laaja ammattikalastajien, tutkijoiden ja virkamiesten sekä alkuperäiskansojen ryhmä tutustui koko viikon pohjoisiin kalastusperinteisiin.

Osallistujat saapuivat Amerikasta, Englannista, Siperian Hanti-Mansiasta, Kuolan niemimaalta ja Ruotsin saamelaisalueilta.

Puruvedellä koetaan muikkurysää. Kuva: Chris McNeave, 2014

Puruvedellä koetaan muikkurysää. Kuva: Chris McNeave, 2014

Aluksi vierailtiin Kerimäellä Kalastusmuseosäätiön vieraana. Vierailusta raportoi Savonmaa-lehti. Sitten Kesälahdella, Puruveden ammattikalastajien kanssa käytiin rysillä muikkuja pyytämässä ja tutustumassa nuottaukseen. Matkalla pohjoiseen oli yhden päivän pysähdys Lokan kylässä, jossa tekoaltaan ammattikalastus tuli selkeästi esille.

Matkan päätös oli Näätämö-joen valuma-alueella ja Sevettijärvellä. Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff toivotti kaikki Sevettiin tervetulleeksi. Sevettijärven koululla lapset esittivät koltankielisiä lauluja ja Siperian hantit vastasivat omilla ”lokki”- ja ”kaamos” –lauluillaan.

Vieraat kävelivät yhteensä yli 20 kilometriä kolttasaamelaisten isännöimänä Opukasjärvelle ja Näätämölle tutustumaan Näätämö-joen yhteishallintahankkeen toimiin ja kolttien perinnekalastukseen. Yhteishallintahanke, ensimmäinen laatuaan Suomessa, nojaa ajatukselle, että saamelainen kulttuuri ja perinnetieto yhdistettynä viimeisimpään tieteesen, tarjoaa uusia mahdollisuuksia huolehtia siitä, että sekä joki, että joen ihmiset voivat hyvin myös jatkossa.

Tero Mustonen rysäpyynnissä Inarin Nitsi-järvellä. Kuva: Chris McNeave, 2014

Tero Mustonen rysäpyynnissä Inarin Nitsi-järvellä. Kuva: Chris McNeave, 2014

Näätämö-joelta siirryttiin rysäpyyntiin Nitsi-järvelle. Siellä tutustuttiin korkeisiin taimenverkkoihin ja rysäpyyntiin pohjoisessa.

Hanti-poromies ja ammattikalastaja Stepan Ketsimov vetää nuottaa Sevettijärvellä. Kuva: Chris McNeave, 2014

Hanti-poromies ja ammattikalastaja Stepan Ketsimov vetää nuottaa Sevettijärvellä. Kuva: Chris McNeave, 2014

Festivaali huipentui lauantaina Kolttakulttuurisäätiön järjestämään nuottaus- ja käsityöpäivään. Aamulla kymmenen aikaan kokoonnuttiin Sevettijärven koulun lähistölle, ja nuotta potkettiin veteen. Veto saattoi alkaa.

Festivaaliosallistujat vetävät nuottaa Sevetissä laulun voimin. Kuva: Chris McNeave, 2014

Festivaaliosallistujat vetävät nuottaa Sevetissä laulun voimin. Kuva: Chris McNeave, 2014

Kansainvälinen vierasjoukko inspiroitui laulamaan lastenlorunakin Suomessa tunnettua perinnelaulua – ”veetään nuottaa, saadaan kalaa”.

Laulu nosti apajan, apaja nosti laulun. Kuva: Chris McNeave, 2014

Laulu nosti apajan, apaja nosti laulun. Kuva: Chris McNeave, 2014

Ja niin järvi kuuli – normaalisti ranta-apaja on vain näytöksiä varten, mutta toisin kävi. Kaikkien yllätykseksi nuotan perässä potki parvi siikoja, joita sitten yhdessä valmistettiin, ja samalla vaihdettiin ajatuksia pohjoisten kalastuskylien ja –perinteiden tulevaisuudesta. Siperialaiset, nähtyään Heini Wesslinin mahtavat kolttakäsityöt, innostuivat lupailemaan, että kesällä 2015 festivaali jatkuisi Hanti-Mansiassa. Kaiken kaikkiaan noin neljäkymmentä ihmistä osallistui festivaaliviikon tapahtumiin kolmessa eri kylässä.

Koltta Vladimir ja hanti Rimma syövät nuotan antimia ja vaihtavat ajatuksia. Kuva: Chris McNeave, 2014

Koltta Vladimir ja hanti Rimma syövät nuotan antimia ja vaihtavat ajatuksia. Kuva: Chris McNeave, 2014

Kiitos Olli Klemolalle, joka ideoi ja mahdollisti festivaalin. Samoin kiitos kaikille sponsoreille, osallistujille, tukijoille ja järjestäjille mahtavasta viikosta!

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.