Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma huomioi suomalaisten kalastajien ja kyläläisten tiedon vesiensuojelussa Jukajoella, Pohjois-Karjalassa

OSK Lumimuutos yhteistyössä Selkien ja Alavin kylien ja kalastuskuntien kanssa johtaa vakavasti vaurioituneen Jukajoen ja –järven valuma-aluekunnostusta Kontiolahdella ja Joensuussa. Yhdistyneiden kansakuntien maapallon tilaa vuosittain käsittelevä UNEP Yearbook 2014 –teos, globaalisti merkittävä ympäristöfoorumi, on nostanut kansainvälisesti Jukajoki –toimet malliesimerkiksi siitä, miten paikallisten perinnetieto, yhdistettynä tieteeseen, voi tunnistaa, elvyttää ja kunnostaa raskaasti vaurioituneita vesistöjä. YK toteaa, että Jukajoella kalastajien toimet ja tiedot ovat vaikuttaneet ennallistamistoimiin laajasti. Yhteishallintaan, perinnetietoon ja tieteeseen pohjaavat arviot ovat tunnistaneet valuma-alueen vauriokohteet, ja niitä on alettu kunnostaa kylien ja muiden aluetoimijoiden voimin.

Arvio päättyy toteamukseen, että Jukajoen malli osoittaa, kuinka perinnetiedon avulla pystytään toteuttamaan uudella tavalla kyläpohjaisia vesistökunnostuksia onnistuneesti ja innovatiivisesti.

Koko luvun, jossa Jukajokea käsitellään, voi lukea täällä.

 

 

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.