VAARA-KARJALAN KYLIEN PERINNE ELPYY

Vaara-Karjalan alue murteineen merkittävän kulttuuriperinnön kehto

Vaara-Karjalan kylien perinne elpyy. Selkiellä lapset vetävät nuottaa ja laulavat kalevalaisia runoja. Kolin koulu kalastaa mateita katiskoilla ja muistelee alueen paikannimiä kyläläisten kanssa. Jakokoskella tehdään taas olkitöitä oppilaiden voimin. Paihola maalaa muistin ja menetyksen paikkojaan tauluiksi. Muuttuva Pielisjoki kehystää yhden sukupolven kalastusta. Kaivospaine keskusteluttaa Riutassa. Ryvässipuli ja naurishaudat ylläpitävät kotiseutumme maatalouslajikkeiden pitkää jatkumoa Novikassa. Havukkavaaran nuoren polven metsästäjät kunnioittavat edelleen luontoa. Elpyvä Jukajärvi nojaa Alavin perinteille ja paikallisten tiedolle.

Kaikesta tästä kertoo Vaara-Karjalan kulttuuriperintöhanke, joka on toiminut 2011-2013. Laaja kylä-, perinnekoulutus- ja haastattelutoiminta on koottu yhteen ammattimaiseen 14 julisteen ja booklet -kirjasen näyttelyyn, johon hanke päättyy. Julisteet esittelevät monipuolisesti Vaara-Karjalan kyliä ja niiden kulttuuria sekä luontoa Kolilta Alaville ja Heinävaaraan. Mukana on puheenvuoroja paikannimistä, entisajan kalastuksesta, Kolin muuttuvista ajoista, kyläkoulujen perinteenelvytyksestä, luonnon merkityksestä alueella ennen ja nyt sekä paljon muuta! Hankkeessa on ollut mukana Suomen kärkiluontokuvaajia, kuten Eero Murtomäki ja Matti Pihlatie. Hankkeen ovat taloudellisesti mahdollistaneet EU:n LEADER –rahoitus, Kontiolahden kunta ja OSK Lumimuutos.

Julisteet julkaistaan virallisesti perjantaina 8.11.2013 klo 16.00 – 18.00 osoitteessa

Enon kirjasto
Alapappilantie 6 d
81200 Eno
puh. (013) 267 6290

Paikalla on hankkeen ohjausryhmän jäseniä, kyläläisiä, ja haastatellut ihmiset.

Lisätiedot:
Tero Mustonen, puheenjohtaja, OSK LUMIMUUTOS
040-7372424, tero(at)lumi.fi

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.