Unenneulanen-näyttely Seitsemisessä

Seitsemisen luontokeskuksessa on 2.8.–2.10.2011 esillä tekstiilimuotoilija Saija Lehtosen näyttely ”Unenneulanen”. Näyttely on avoinna joka päivä elokuussa klo 10–18 ja syyskuussa klo 9–17.

”Pohdin töissäni ihmisen paikkaa ja aikaa maailmassa pohjautuen suomalaiseen mytologiaan. Peilaan töihini myös omaa kokemustani muinaissuomalaisesta maailman ymmärryksestä, maailman ikiaikaisista rakenteista.”, kertoo Saija töistään. Unet ovat tärkeä osa tätä kaikkeutta ja ihmisen mieltä, unet neulovat yhteen ja eheyttävät. Niin ikään
valvemaailmassa erilaiset neulaset toimivat yhdistävinä ja välittävinä kappaleina niin metsässä kuin myös käsitöissä. Työt ovat olotiloja, unia, näkyjä. Töissä on aistittavissa arktinen, luonnonläheinen henki.

Teosten valmistusmateriaalina on käytetty puuta, luuta, sarvea, nahkaa sekä muita luonnosta saatavia materiaaleja, muun muassa hirven kynsiä. Eläinperäiset materiaalit ovat riistaeläimistä, värit ja käsittelyaineet ovat esimerkiksi tervaa, puuöljyjä ja hiiltä. ”Haluan töilläni osoittaa näin kunnioitusta perinteitä ja luontoa kohtaan”, Saija sanoo.

Saija Lehtonen on valmistunut tekstiilimuotoilijaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta erityistekniikoiden suuntautumisalueelta vuonna 2006. Hän on järjestänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2005. Juminkeko-säätiö on valinnut hänet vuoden 2007 Nuoreksi Kalevala-taiteilijaksi osoituksena kiinnostuksesta Kalevalaa ja suomalaista kansanperinnettä kohtaan, ja kannustuksena perehtymään niihin edelleen.

Kategoria(t): Toiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.